Στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον αντίκτυπό της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων της του EΡTNews ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης.
«Στόχος είναι να βγει ένα μήνυμα από αυτή τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών για συνέχιση του ήπιου κλίματος διεύρυνσης της συνεργασίας και σε άλλους τομείς, Υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν υπάρξει και διαμόρφωσης χρονοδιαγράμματος για τους τρεις πυλώνες, για τους τρεις μηχανισμούς διαλόγου που υπάρχουν μέχρι την επόμενη συνάντησή τους που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι χρήσιμοι, βοηθούν και στην αποσυμπίεση εντάσεων. Η θετική ατζέντα δημιουργεί καλό κλίμα και είδαμε ότι έχει αποδώσει ήδη καρπούς» και πρόσθεσε ότι το καυτό θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «το κλίμα αυτό θα είναι εύθραυστο και ευάλωτο σε εξωτερικές επιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόναλντ Μαϊνάρντους στο DW, «ο δεδηλωμένος στόχος είναι ευρύτερος – και πιο φιλόδοξος: η “θετική ατζέντα” και τα “μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος που θα επιτρέψει στις δύο κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν τις βαθιά ριζωμένες διαφορές, ιδίως όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.»
«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο βιώνουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής διαδικασίας υπήρξε η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Στο παρασκήνιο, οι δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, προώθησαν ενεργά αυτή τη διαδικασία. Για την τουρκική εξωτερική πολιτική η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της διαταραγμένης σχέσης με τη Δύση, ιδίως με τις ΗΠΑ», αναφέει ο πολιτικός αναλυτής.
Προσθέτει, ακόμη, ότι «τα παραδείγματα άμεσης παρέμβασης εξωπεριφερειακών δυνάμεων στις διμερείς σχέσεις είναι πολυάριθμα. Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, και σε μικρότερο βαθμό οι Γερμανοί, παίζουν σημαντικό ρόλο. Όταν η Άγκυρα ή η Αθήνα διεξάγουν πολιτικές διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα περιλαμβάνονται πάντοτε στην ατζέντα».
Όσον αφορά στη «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπογράφηκε από τον Έλληνα και τον Τούρκο πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ανάλυση του DW επισημαίνεται ότι «εκεί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν με κάθε επισημότητα ότι επιθυμούν τη βελτίωση και την εμβάθυνση των σχέσεών τους υιοθετώντας ένα λεπτομερές πακέτο διπλωματικών μέτρων για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα – και αυτό είναι ένα βασικό σημείο, στο οποίο μερικές φορές δίνεται λίγη προσοχή στις δημόσιες συζητήσεις – Αθήνα και Άγκυρα διεμήνυσαν επισήμως ότι δεν μετακινούνται από τις θεμελιώδεις θέσεις τους σε σημαντικά διμερή ζητήματα. Η “Διακήρυξη των Αθηνών”, η οποία αποτελεί τη βάση των διμερών σχέσεων μετά τη συνάντηση κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, καθορίζει τη διαδικασία ύφεσης. Το κείμενο δεν αναφέρει λέξη για την ουσία των γνωστών διαφορών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».
Για την κίνηση Ερντογάν να ανακοινώσει ότι θα γίνει τζαμί η Μονή της Χώρας ο Νίκος Μελέτης σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο είναι η ισλαμική στροφή που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία από τον Ερντογάν, που σε συνδυασμό με έναν αναθεωρητικό εθνικισμό που υπάρχει στην Τουρκία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα , το οποίο τείνει να εξελιχθεί και να γίνει κρατική ιδεολογία της Τουρκίας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Επίσης για τις διαδοχικές επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ με Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπογράμμισε: «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε το νου μας και στην Κύπρο, διότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ φθάνει τις τελευταίες δύο συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, τον κ.Τατάρ, ο οποίος επιμένει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου στην αναγνώριση ουσιαστικά δύο κρατών. Τορπιλίζουν δηλαδή κάθε προσπάθεια. Και μην ξεχνάμε ότι το Κυπριακό, καλώς κακώς, με τις αποφάσεις και της Συνόδου Κορυφής, συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που ο κ. Ερντογάν δεν το θέλει και είναι κόκκινο πανί για τον ίδιο».
Τέλος για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα τόνισε «Εγώ λέω ότι είναι μια κακή ιδέα, διότι συμπληρώνεται ένας χρόνος την Κυριακή από τη σύλληψή του, ο οποίος παραμένει ακόμα στη φυλακή και συγχρόνως έχουμε και τις λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Και όσα κι αν λέει ο κ. Ράμα, παρά τα λεγόμενά του, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα. Μπορεί ο κ. Ράμα να ήλπιζε ότι με την άφιξή του εδώ και με κάποια από τα καλά λόγια που τα είχε εύκολα ο Αλβανός πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δίνεται η εντύπωση πώς το θέμα Μπελέρη είναι λήξαν. Η Αθήνα πάντως, σε ανώτατο επίπεδο, έχει διαμηνύσει τις τελευταίες δύο μέρες ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ως θέμα κράτους δικαίου επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
enikos.gr