Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σήμερα το βράδυ, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, ή καλύτερα αν θέλετε τον χωρών του Νότου, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Οι εκλεκτοί καλεσμένοι»
Στην άτυπη αυτή συνάντηση, θα παραστούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
«Crash Test για την ευρωπαϊκή συνοχή»
Μετά και τις τελευταίες ανησυχητικές για το μέλλον της ΕΕ εξελίξεις που διαδραμάτισε το Βρετανικό Δημοψήφισμα, αλλά και η άνοδος των ακροδεξιών και φονταμενταλιστικών ιδεών στον πυρήνα της Ευρώπης, είναι πασιφανές ότι, όπως εύλογα παρατηρούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις.
Το μέλλον θα φανερώσει σε ποιο βαθμό αλλά και εάν θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα θέλω των ευρωπαϊκών λαών.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε και την συνδιάσκεψη της Μπρατισλάβας στην οποία, όπως ανέφερα και με προηγούμενη αρθρογραφία μου, αναμένεται, εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, να θιγούν και θέματα βιωσιμότητας αλλά και συνοχής της Ευρωπαϊκής ιδέας και γίγνεσθαι. Ίσως αυτό να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν αποφάσισε να συγκαλέσει αυτήν την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου, προκειμένου να διερευνήσει καταστάσεις, να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές, αλλά και να προσπαθήσει να προετοιμαστεί για την δύσκολη και αβέβαιη πολιτικά χρονική συγκυρία που τον περιμένει.
«Ο κίνδυνος που ελλοχεύει»
Θεωρώ πως παρόλα τα θετικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει αυτή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εντούτοις δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και ο κίνδυνος που παραμονεύει στη γωνία.
Αυτός δεν είναι άλλος από το να ταυτιστεί η συγκεκριμένη σύνοδος με μια ελιτίστικη συμμαχία των χωρών του Νότου προκειμένου να συνασπιστούν ενάντια στην σκληρή οικονομική πολιτική των χωρών του Βίνσενγκραντ, αλλά και του λεγόμενου Βόρειου Τείχους της Ευρώπης. Στην κυβέρνηση κάτι τέτοιο υποστηρίζουν πως δεν συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες και πρωτίστως αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία το γεγονός πως οι πολιτικές, τα πρόσωπα αλλά και οι χώρες που προσκλήθηκαν, αλλά και που θα συμμετάσχουν δεν ανήκουν μόνο σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία ή και ακόμη γκρουπ χωρών με ενιαία άποψη.
Επιπροσθέτως, και σε ιδιωτικές τους συνομιλίες τονίζουν ότι «στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
«Οι τομείς του ενδιαφέροντος»
Στα της συζήτησης αξίζει να αναφερθεί πως το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στους εξής τομείς:
Α) Οικονομία
Β) Ασφάλεια
Γ) Μετανάστευση
Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο της Οικονομίας αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις για προσέλκυση επενδύσεων, σαφέστατη προσήλωση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και οδηγίες και, φυσικά, να αυξηθούν τα πακέτα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών χωρών όπως εκείνα του Γιούνκερ (άμεσα) ή και της ΕΚΤ (QR) (έμμεσα).
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω έντονη προσοχή αναμένεται να δοθεί και στο καυτό ζήτημα της μετανάστευσης, για το οποίο ουκ ολίγες φορές έχουμε γράψει εδώ στο RizopoulosPost. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, ενδέχεται να υπάρξουν απόψεις αλλά και τοποθετήσεις σκευών χωρών σχετικά με μια πιο βελτιωμένη πολιτική φύλαξης των συνόρων, διαχείρισης των ήδη υπαρχουσών προσφυγικών ομάδων, αλλά και φυσικά η οριστική λύση με την Τουρκία η ποια θα δώσει τέλος στους παράτυπους δρόμους που οδηγούν στην καρδιά της Ευρώπης.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό η ατζέντα της ασφαλείας, πάνω στην οποία θεωρώ ότι θα υπάρξουν αρκετές συγκρούσεις, αλλά και φυσικά ενδιαφέρουσες προτάσεις επίσης.
Αναμένεται να έχουμε προτάσεις σχετικά με την πάταξη αλλά και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που κατά την διάρκεια του έτος κλόνισε την Ευρώπη και τα ιδεώδη που αυτή πρεσβεύει, ιδέες σχετικά με το πως θα μειωθεί το κύμα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού αλλά και της μισαλλοδοξίας που δείχνει να κερδίζει σημαντικό έδαφος σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, και τέλος αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και νουθεσίες σχετικά με την παγκόσμια υγεία, ευημερία και Ειρήνη των λαών μέσα από την παραδοχή ότι η δημοκρατία και ο διάλογος μπορούν να φωτίσουν ακόμη και τα πιο σκοτεινά σημασία του πλανήτη.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνοδο η οποία αναμένεται να φανερώσει ή να αποκρύψει τεχνηέντως αρκετά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το προσεχές έτος. Ευχή μου είναι να έχουμε μία παραγωγική συζήτηση για τα θέματα που δείχνουν να βασανίζουν την Ευρώπη την συγκεκριμένη χρονικά στιγμή, αλλά και φυσικά να τεθούν και οι βάσεις για την πρόβλεψη και σωστή αντιμετώπιση από τώρα ενδεχομένων μελλοντικών «απειλών» για την Ευρώπη που αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία, αλλά απογοητευτήκαμε από την μέχρι τώρα δράση της.