Η εκδήλωση συνδρόμου Guillain-Barre δεν συσχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, υπογραμμίζουν ξένοι και Έλληνες επιστήμονες – ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ωστόσο, προειδοποιούν πως αν κάποιος νοσήσει από τον ιό κινδυνεύει σχεδόν οκτώ φορές περισσότερο να νοσήσει από το εν λόγω σύνδρομο.
Επίσης, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Guillain-Barre διατρέχουν οι ασθενείς που πάσχουν από ανοσμία και υπογευσία, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Τα συμπεράσματα ανήκουν σε μετα-ανάλυση για τη συσχέτιση της λοίμωξης με κορονοϊό με το σύνδρομο Guillain-Barre που πραγματοποίησαν επιστήμονες του ΕΚΠΑ, (μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Τσιόδρας) του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Πανεπιστημίου Μακμάστερ του Καναδά, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ & διευθυντή της Β Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων κ. Γιώργο Τσιβγούλη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπήρχαν δεδομένα ότι προηγούμενοι κορονοϊοί όπως ο Sars-Cov ή o Mers-Cov συσχετίζονται με το σύνδρομο Guillain-Barre κι επειδή υπήρχε μία σύγχυση στη βιβλιογραφία αν ο τωρινός Sars-Cov-2 σχετίζεται με το σύνδρομο Guillain-Barre ή όχι, έγινε μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και όλων των δημοσιευμένων μελετών με τη μέθοδο της μετα ανάλυσης.
Σύνδρομο Guillain-Barre: Ανά 100.000 ασθενείς με κορονοϊό οι 15 θα εκδηλώσουν το σύνδρομο
«Συμπεριλάβαμε δεδομένα από συνολικά 18 δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες μελετήθηκαν 136.746 ασθενείς με νόσο COVID-19 από την Ευρώπη (Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία), τη Νότια Αμερική (Βραζιλία) και την Ασία (Σιγκαπούρη, Ινδία, Ιράν), αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Γιώργος Τσιβγούλης.
Στη μετα ανάλυση μας, βρήκαμε ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με νευρολογικές επιπλοκές σχετιζόμενες με τη νόσο COVID-19, ο επιπολασμός του συνδρόμου GBS είναι 8.7%. Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας όμως είναι ότι ανά 100.000 ασθενείς που θα νοσήσουν με κορονοϊό οι 15 θα εκδηλώσουν σύνδρομο Guillain-Barre GBS. Προ Covid εποχής ο επιπολασμός του GBS στο γενικό πληθυσμό είναι μικρότερoς από 2 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Επίσης ασθενείς που έχουν νόσο COVID-19 και σύνδρομο Guillain-Barre δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου και διασωλήνωσης σε σχέση με τους ασθενείς που πάσχουν μόνο από το σύνδρομο Guillain-Barre χωρίς να νοσούν ταυτόχρονα από κορονοϊό».
Όσον αφορά τη συσχέτιση του συνδρόμου GBS με τον εμβολιασμό που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη, ο καθηγητής εμφανίζεται κατηγορηματικός:
«Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) της Αμερικής συνέστησε στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό Guillain-Barre πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά και πριν από δέκα μέρες στις 10 Φεβρουαρίου του 2021 επικαιροποιήθηκε η σύσταση και οδηγία του CDC, όπου και φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το GBS δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό απέναντι στον Sars-Cov-2. Επίσης υπάρχει και επίσημη τοποθέτηση του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ Δρ. Αντονι Φάουτσι που επίσης το αναφέρει».
Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Guillain-Barre και σε τι οφείλεται
Είναι μία σπάνια νευρολογική νόσος, αφού για κάθε 100.000 πληθυσμού, παρουσιάζονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πρόκειται για μία οξεία φλεγμονώδη πολυνευροπάθεια, η οποία ξεκινάει από τα κάτω άκρα και έχει ανιούσα πορεία, προς τα άνω άκρα, τους μυς της αναπνοής και ακόμα μπορεί να χτυπήσει και τους μυς της κατάποσης. Στο 66% των περιπτώσεων, η υποκείμενη αιτιολογία είναι μεταλοιμώδης.
«Δηλαδή οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, η οποία πυροδοτεί κάποια ανοσολογική αντίδραση και προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barre, για το οποίο ενοχοποιούνται διάφοροι ιοί: ερπητοιοί, εντεροιοί, ο ιός HIV που ξέρουμε ότι προκαλεί το AIDS, ο ιός των θηλωμάτων στις γυναίκες ΗPV, οι κορονοιοί, οι ιοί Ζίκα, ο κυτταρομεγαλοϊός, ακόμα και ο ιός H1N1.
Εκτός από ιούς ενοχοποιούνται και μικρόβια όπως ο αιμόφιλος της γρίπης, το μυκόπλασμα της πνευμονίας κλπ.
Στο 1/3 των περιπτώσεων το σύνδρομο Guillain-Barre δεν οφείλεται σε λοίμωξη, αλλά σε κακοήθειες ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. Η έκβαση του κατά κανόνα είναι καλή, εφόσον οι ασθενείς διαγνωστούν έγκαιρα και λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Το 60% των ασθενών θα έχει πλήρη ίαση. Το 20% θα έχει ήπιες νευρολογικές εκδηλώσεις (μουδιάσματα στα πόδια, τα χέρια) ένα 15% θα έχει μέτρια ή σοβαρή αναπηρία και ένα 5% θα καταλήξει».