Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την επόμενη ημέρα του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την Τετάρτη (28/12) τα Ψαχνά Ευβοίας. Δεκάδες μετασεισμοί πραγματοποιούνται με τους σεισμολόγους να καταγράφουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, περισσότερους από εβδομήντα και να συνιστούν επαγρύπνηση και προσοχή του γεωλογικού φαινομένου.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ψύχραιμοι ενώ οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγουν οι πολίτες τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές. Στο μεταξύ εντός της ημέρας θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα. Στον έλεγχο δημόσιων κτιρίων και σχολείων, προχωρούν ταυτόχρονα και οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης για να ελέγξουν την ασφάλειά τους.
«Ήταν μπακ και κάτω. Δεν είχαμε προσεισμούς» δήλωσε στην ΕΡΤο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Ανέφερε δε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μετασεισμοί μπορεί να κρατήσουν αρκετό καιρό, ακόμα και δύο χρόνια. «Τώρα ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο η σεισμική δραστηριότητα. Δεν έχουμε μικρούς σεισμούς, οι οποίοι έχουν προηγηθεί» με βασικό ερώτημα να είναι αν πρόκειται για τον βασικό σεισμό.
O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε για το σεισμό στα Ψαχνά ότι πρόκειται για νέα εστία αλλά γνωστή από το παρελθόν, καθώς -όπως είπε- δεν είναι γνωστό το ρήγμα που προκάλεσε αυτή την δραστηριότητα.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αποκάλυψε ότι «ο αριθμός των σεισμών που ξεπερνούν τους 2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ είναι αρκετά περιορισμένος. Δεν θεωρούνται ακόμα ότι είναι σε ένα επίπεδο ασφαλείας».
Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης επισήμανε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ένα εικοσιτετράωρο για να έχουμε εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».
Από την άλλη, ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εκτίμησε ότι η ακολουθία των Νέων Στύρων προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό των 4,9 στην κεντρική Εύβοια». Ο κ. Γκανάς, εξηγώντας πώς συνδέεται, κατά την εκτίμησή του, ο σεισμός στα Ψαχνά με την πρόσφατη ακολουθία στα Ν. Στύρα, σημείωσε πως παρότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν τάσεις σε τόσο μεγάλη απόσταση όταν τα μεγέθη των σεισμών στα Νέα Στύρα ήταν κοντά στο 5-5,2, ωστόσο «υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εξηγεί τη μακρινή διέγερση, αυτός ονομάζεται μηχανισμός της μεταφοράς δυναμικών τάσεων, που είναι μια περίπτωση στη σεισμολογία και είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει το χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά, ο οποίος είναι τόσο μακριά, για τα μεγέθη μιλάμε πάντα, από τα επίκεντρα των Νέων Στύρων και των Ζαράκων».
Τρόμαξαν οι κάτοικοι στα Ψαχνά – Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές
Το θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι από τα 4,9 Ρίχτερ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια, με αρκετά σπίτια να έχουν επιφανειακές ρηγματώσεις. Την ίδια ώρας μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια μηχανικών των δήμων, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ ερευνούν την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές. Παράλληλα, γίνονται έρευνες σε δημόσια κτήρια και σχολεία.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 20 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.
«Οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπιών. «Προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα για μεγάλες βλάβες» ανέφερε ο Αλέξανδρος Ευαγγελάκος, πολιτικός μηχανικός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο χωριό Τριάδα.