Η επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης του ληξιπρόθεσμου χρέους των δημοσίων νοσοκομείων προς ιδιώτες, ήταν – για άλλη μια φορά – από τις βασικές παρατηρήσεις των διευθυντών των ομάδων των θεσμών, κατά την τελευταία συνάντηση της αξιολόγησης της οικονομίας με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας .
Οι ξένοι αξιωματούχοι, παρατήρησαν ότι οι στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην διαδικασία εκκαθάρισης των οφελών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, οδηγούν σε αύξηση, αντί για μείωση του χρέους, αντίθετα με τους στρατηγικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι οφειλές των νοσοκομείων με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από τα 907 εκατ. ευρώ που είχαν μειωθεί στο τέλος του 2022, εκτοξεύτηκαν στα 1,32 δισ. τον Δεκέμβριο του 2023. Τον Ιανουάριο του 2024 , αντί να μειωθούν, συνέχισαν να αυξάνονται φτάνοντας στα 1,45 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσουν κατά 87 εκατ. ευρώ στα 1,36 δις ευρώ, στο τέλος Φεβρουαρίου που υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν ότι ένα μέρος των οφειλών , αποτελεί claw back των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, το οποίο επειδή δεν έχει ακόμη συμψηφιστεί , συνεχίζει να εμφανίζεται ως οφειλή του δημοσίου έναντι των εταιριών .
Τόνισαν επίσης ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, θα αρχίσουν να μειώνονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα λειτουργήσει η διαδικασία της διαγραφής ποσών επιστροφής (claw back) των φαρμακευτικών εταιρειών με την εκκίνηση επενδύσεων ίσου προϋπολογισμού, οι οποίες θα αφορούν έρευνα στο χώρο του φαρμάκου για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί οι ίδιες οι εταιρείες.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, είναι ότι από τα μέσα του χρόνου θα αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση. Επίσης, θα υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων νοσοκομείων, ώστε να μειωθεί και σταδιακά να απαλειφθεί, η τάση για συνεχή αναγέννηση οφειλών.
Οι υπόλοιποι φορείς του δημοσίου
Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη εικόνα , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπολοίπων φορέων της γενικής Κυβέρνησης έφτασαν τον Φεβρουάριο τα 2,73 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο φανερώνοντας μια στασιμότητα στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμών οφειλών προς τους ιδιώτες. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η εξέλιξη ήταν η εξής:
Στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οφειλές μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 17 εκατ. ευρώ στα 514 εκατ. ευρώ. Μέρος του συνόλου αυτού είναι και οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ, οι οποίες μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 155 εκατ. ευρώ από 186 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Τα ληξιπρόθεσμα των ΟΤΑ , αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα 213 εκατ ευρώ από 173 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο κυρίως λόγω της καθυστέρησης επιδοτήσεων του δημοσίου σε δήμους και κοινότητες. Το φαινόμενο, αναμένεται ότι θα εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες.
Οι οφειλές στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν στα 206 εκ ευρώ τον Ιανουάριο , από 167 εκ ευρώ που είχαν φτάσει τον Ιανουάριο.
Τέλος, οι επιστροφές φόρων οι οποίες καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες μειώθηκαν στο τέλος Φεβρουάριου στα 448 εκ ευρώ , από 558 εκ ευρώ που είχαν φτάσει τον Ιανουάριο.
Του Τάσου Δασόπουλου
Πηγή capital.gr