Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζονται, δηλώνει το Κρεμλίνο συμπληρώνοντας ότι θα «ήθελε να είναι πιο ενεργές και ουσιαστικές».
Παράλληλα, η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς απαιτήσεις της από την Ουκρανία.
Συνάντηση με Πούτιν ζητά εκ νέου ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, που εισήλθε στην 27η ημέρα του, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.
«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Μπάιντεν: Ο Πούτιν εξετάζει χρήση βιολογικών και χημικών όπλων
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες -χωρίς να παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη απόδειξη- πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «Ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.
Απετράπη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι
Σε μια άλλη εξέλιξη, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.
Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Συνεχίζονται για 27η ημέρα οι μάχες
Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται και σήμερα, για 27η ημέρα, με το Κίεβο να παραμένει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. Σε ισχύ έχει τεθεί από χθες το απόγευμα έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν σήμερα κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού, όπου εδώ και μέρες βρίσκεται υπό πολιορκία.
Ανώτατος αξιωματούχος του τομέα άμυνας των ΗΠΑ είπε χθες Δευτέρα πως η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει την πορεία του πολέμου. Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, η οποία όμως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ η Ρωσία στοχεύει σε κατάληψη της πόλης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκόψει την ανατολική Ουκρανία και να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις από το να κινηθούν δυτικά για να υπερασπιστούν το Κίεβο.
Στο πλαίσιο αυτό, ουκρανικές πηγές μεταδίδουν ότι οι προσπάθειες εκκένωσης του Κιέβου επικεντρώνονται στη Μαριούπολη, αλλά δεν υπήρξε σήμερα συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο εξόδου από την πολιορκούμενη πόλη. Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι είχαν δώσει προθεσμία έως εχθές το πρωί στις 5 για την έξοδο των αμάχων από την πόλη.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή των ρωσικών δυνάμεων να «εκδιώξουν τις κατοχικές δυνάμεις» δια της βίας και των συνεχιζόμενων ειρηνικών διαδηλώσεων, ενώ περιέγραψε τον στρατό του Πούτιν ως «άχρηστους σκλάβους» της ρωσικής «προπαγάνδας».
Ρωσικό χτύπημα σημειώθηκε και σε κομβόι λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν αμάχους από τη Μαριούπολη. Το χτύπημα έγινε σε περιοχή έξω από τη Ζαπορίζια. Τραυματίστηκαν 4 παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Στη Χερσώνα διαδήλωση διαλύθηκε με πυρά αυτόματων όπλων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον έναν τραυματία.
Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν τον χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία και εμποδίζουν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με πρόσφατη επιχειρησιακή έκθεση.
Συνολικά 2.421 απώλειες αμάχων έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 925 νεκρών και 1.496 τραυματιών, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο για την κρίση
Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.
Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.
Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το πρώτο προσχέδιο, που συμβουλεύτηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, αξιώνει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας και ιδίως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων. Ακόμη, ζητεί η Μόσχα να αποσύρει το συντομότερο τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια.
Έχει καταρτιστεί επίσης ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης από τη Νότια Αφρική, που δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία. Είναι ασαφές εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.