Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Συνεδριάζει το Eurogroup για ευρωπαϊκά κονδύλια 540 δισ. ευρώ

Eurogroup υψηλών απαιτήσεων αλλά μεγάλων αντιθέσεων και πιέσεων προμηνύεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν τους όρους και το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα δανεισμού των χωρών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, αλλά και για τη χρήση του προγράμματος SURE των 100 δισεκατομμυρίων το οποίο προετοιμάζει η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τις χώρες που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε έκτακτο δανεισμό, προκειμένου να καλύψουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις θέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Οπως και χθες στη συνεδρίαση του Euro Working Group, για άλλη μια φορά αναμένεται να διαφανεί το χάσμα απόψεων και αντιλήψεων, μεταξύ των χωρών του Nότου όπως η Ιταλία, αλλά και χωρών του βορρά όπως η Ολλανδία. Και όλα περιστρέφονται γύρω από τους όρους τους ελέγχους και τα προαπαιτούμενα που θα προβλέπονται και θα επιβάλλονται στις χώρες που θα κάνουν χρήση των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Φωτιές όμως φέρεται να έχει ανάψει η γραπτή πρόταση της Κομισιόν που διέρρευσε ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θέτει το πλαίσιο για τα δάνεια των 100 δισ. για το πρόγραμμα SURE. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαφωνία για το αν τα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την απευθείας αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τις έμμεσες συνέπειες της που αυτή έχει στην οικονομία της κάθε χώρας. Την άποψη αυτή που υποστηρίζει ξεκάθαρα κυρίως η Ιταλία, φαίνεται να αντιπαλεύει προς το παρόν το «μπλοκ» των χωρών του βορρά.

Και μένει να φανεί από το πρωί σήμερα εάν και με τις δηλώσεις τους λίγο πριν από την έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών θα σπεύσουν να επιδείξουν διάθεση σύγκλισης ή σύγκρουσης, στα θέματα αυτά. Ειδικότερα ζητήματα τα οποία καλούνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν είναι καθορίσουν το κόστος δανεισμού, τους όρους και τη διάρκεια που θα έχει η λήψη και η αποπληρωμή των δανείων, καθώς και οι σκοποί για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα χρήματα που αντλούνται στις περιπτώσεις αυτές.

Αν δεν τα καταφέρουν να συμφωνήσουν ούτε σήμερα, αναμένεται νέος και τελικός γύρος παζαριών, ενδεχομένως και την άλλη Πέμπτη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων