Τις τελικές κατευθύνσεις αναφορικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, που προβληματίζει παγκοσμίως, αποφασίζει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι πως τα κράτη μέλη προκρίνουν τη μετάθεση της ευθύνης στην Κίνα ώστε να γίνονται στο δικό της έδαφος τα τεστ στους ταξιδιώτες προτού αναχωρήσουν προς την ΕΕ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ διαφάνηκε σύγκλιση των χωρών μελών προς αυτήν την κατεύθυνση με την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου να υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού.
Συνολικά το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προς τον Μηχανισμό περιλαμβάνει:
- μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
- παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
- γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
- αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,
- και συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Τονίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι στοχευμένη.
Με αντίμετρα προείδοποιεί το Πεκίνο
Η έξαρση του κορονοϊού στην κινεζική επικράτεια αποδίδεται στην εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό από την κινεζική κυβέρνηση, απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση στον πληθυσμό για την επιστροφή στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων αλλά και ραγδαία εξάπλωση των νέων στελεχών. Γιατρός στη Σανγκάη δηλώνει ότι στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει νοσήσει μέσα σε ένα μήνα το 70% του πληθυσμού, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρόλα αυτά η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις 3 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Κι ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στα νοσοκομεία, το Πεκίνο επιμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι αύξηση κρουσμάτων είχαν κι άλλες χώρες όταν άνοιξαν τις οικονομίες τους. Δηλώνει εμπιστοσύνη στα δικά του εμβόλια και προειδοποιεί με αντίμετρα τις χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε πάντως την προσφορά της για παροχή βοήθειας και αποστολή εμβολίων όσο ετοιμάζει τη συντονισμένη απάντησή της για το θέμα με το φόβο εμφάνισης νέων στελεχών, ενώ ρεαλιστική εικόνα ζήτησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το Πεκίνο.
Πάντως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα – οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.