Συνεδριάζει στις 11.00 υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ο νέος ΕΝΦΙΑ – Μείωση ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, β) Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών, γ) Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, δ) Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ε) Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης – Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών
-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων
-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την ανανέωση θητείας Έλληνα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-Εισήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Διεθνούς Αναπτυξιακής Πολιτικής καθώς και
-Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Βασικά μηνύματα από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
-Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα.
-Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις: Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους.
-Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.
-Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφοροι απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα.
-Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας.
-Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο, αν χρειασθεί, αλληλεγγύη από το Δυτικό Κόσμο;
-Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από τη Ρωσία. Θα συναντήσουν την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων.
-Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούμε χώρα ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική, αξιοποιώντας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό μας.
Συμπαράταξη της Ελλάδας με όλες τι δυτικές πρωτεύουσες
Στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε για τη βοήθεια στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων:
–Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «ανήκομεν στην Δύση». Εγώ θα προσέθετα: «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην Δημοκρατία, στην διεθνή νομιμότητα».
–Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Και στο ερώτημα για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Γερμανό Πρέσβη όταν του ζήτησε το 1915 να υπαναχωρήσουμε από την τότε συμμαχία μας την Σερβία: «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία». Η ρήση αυτή ισχύει στο ακέραιο. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.
–Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά η οποία γίνεται από τον υπουργό και από το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία της ελληνικής ομογένειας και ενισχύει την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία ανατρέποντας μια πολιτική δεκαετιών. Το κάνει η ουδέτερη Σουηδία για πρώτη φορά μετά το 1939. Το κάνει η Πορτογαλία, που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της Δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από το Δυτικό Κόσμο;
–Στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: Είναι μια σύγκρουση η οποία ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα και γίνεται στοίχημα υπαρξιακό για την επόμενη μέρα κάθε κοινωνίας. Αν, δηλαδή, στο εξής θα ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας ή θα είμαστε όμηροι του κάθε αυτόκλητου αυταρχικού ηγέτη.
–Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους.
–Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όπως και όλη η Ευρώπη πρόσφυγες πολέμου. Βρισκόμαστε επίσης σε εγρήγορση για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές οι οποίες ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο. Είμαστε σε εγρήγορση και για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές. Τέτοιες ώρες η υπεράσπιση της ελευθερίας και της έκφρασης είναι απόλυτη.
-Η ρωσική εισβολή έχει στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη
–Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή τη κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η κρίση αυτή αφορά εμάς, πρώτα και πάνω απ’ όλα τους Ευρωπαίους. Εμείς, όχι η Αμερική, είμαστε η σκοτεινή ήπειρος του 20ου αιώνα.
–Η Δύση προχωρεί σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της.
-Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή. Μιλώ για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό. Γιατί όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια.
Ενεργειακή επάρκεια, στήριξη των πολιτών και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο
–Δεν μπορεί να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρος της Ρωσίας. Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Όμως παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις. Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα. Έχουμε τη δυνατότητα όμως και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε.
–Σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσομακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη.
–Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων.