Στον αέρα τινάζει την εορταστική ατμόσφαιρα η εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού, που χθες ξεπέρασαν μέσα σε ένα 24ωρο τις 21.000, «χτυπώντας» τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της Όμικρον και επισπεύδοντας όπως όλα δείχνουν την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα και τα οποία επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.
Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων νωρίτερα, ενώ στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι… θα κάνουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κλειστή εστίαση μετά τα μεσάνυχτα, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν αφήνει περιθώρια.
Μάλιστα προαναγγέλλεται ότι οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι αυστηρότεροι από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο MEGA, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων πριν από το νέο χρόνο, με τις πληροφορίες του σταθμού να τοποθετούν την έναρξη εφαρμογής τους την Πέμπτη στις 6 το πρωί.
Αυστηρότεροι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι πιο αυστηροί απ ο,τι έχει ήδη ανακοινωθεί.
«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ. Οταν τα δεδομένα αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα…Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την Πρωτοχρονια και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση.
Αύξηση κρουσμάτων κατά 370% στην Αττική
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε στο MEGA, ότι με την επικράτηση της «όμικρον» περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα, δεν είναι κάτι όμως που «μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει». Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της «όμικρον», θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω.
Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης «δέλτα». Σημείωσε ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της «δέλτα» και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της «όμικρον». Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. »
Αρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της ‘όμικρον΄ θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών».
Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.
Ρεβεγιόν στα σπίτια μας – Από την Πέμπτη τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 06:00 και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Το σενάριο που υπάρχει τώρα στο τραπέζι και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην αυριανή σύσκεψη των επιδημιολόγων της χώρας μας είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, να τεθούν σε εφαρμογή από αυτή την Πέμπτη στις 06:00.
Αυτό σημαίνει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα… αλλάξουμε χρόνο στα σπίτια μας, καθώς η εστίαση και τα νυχτερινά μαγαζιά θα είναι κλειστά.
Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η εστίαση να κλείσει από τις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού αυτή είναι η ώρα που βγαίνει ο κόσμος τη συγκεκριμένη μέρα για το ρεβεγιόν.
Τα μέτρα
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης, αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, επισκεπτήριο μόνο με PCR.
Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Παυλάκης: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν το φθινόπωρο»
Για την πορεία της πανδημίας, τις προβλέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα μίλησε στο Live News του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλάκης, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν είναι καθόλου προστατευμένοι από τη νόσηση με μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο, προσέθεσε, είναι αρκετά προστατευμένοι για βαριά νόσηση, αν έχουν κάνει την τρίτη δόση πρόσφατα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για τη μετάλλαξη Όμικρον, γιατί στη Νότια Αφρική οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, ενώ και η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα για την Ελλάδα», διευκρίνισε.
«Και η Όμικρον και η Δέλτα – που ευθύνεται για τους καθημερινούς θανάτους στην Ελλάδα – δεν σταματάνε με τίποτα, εκτός από το σταμάτημα των επαφών», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα «τσουνάμι κρουσμάτων» στη χώρα μας.
Μιλώντας για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επικρατήσει η «σοφία των ειδικών».
«Το καθήκον της Ελλάδας και των κυβερνώντων ήταν να αποφύγει την τύχη της Πορτογαλίας τον περασμένο χρόνο, όταν έκαναν ‘ελεύθερα Χριστούγεννα’ και μετά είχαν τσουνάμι κρουσμάτων», όπως είπε.
«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν θα πρέπει να κάνουμε τα γνωστά λάθη και να κάνουμε μόνο καινούργια λάθη», σημείωσε ο γιατρός-ερευνητής και τόνισε πως τα μέτρα θα έπρεπε να παρθούν από το φθινόπωρο.
«Δεν αγνοούμε τον ιό, γιατί μπορεί να καταστραφούμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από οποιονδήποτε έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σωστό να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι καλύτερη, γιατί και αυτή «δίνει» νεκρούς.