Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: “Ο ρόλος των περιφεριακών και τοπικών αρχών της Ε.Ε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”
Ιδιαίτερη τιμή για την χώρα μας αποτέλεσε το γεγονός πως το Ευρωπαϊκό Λαίκό Κόμμα, και πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία πολύ σημαντική συνεδρίαση στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη.
Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο
Όπως ήταν αναμενόμενο, το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προσφυγική κρίση στις Περιφέρειες της ΕΕ και το κατά πόσο αυτές βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και παράλληλα ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Key speakers
Πλειάδα πολιτικών προσώπων ήταν προσκεκλημένοι, προκειμένου να αποδωθεί η βαρύνουσα σημασία της συνεδρίασης προς τους απανταχού αποδέκτες του προβλήματος. Σκοπός, βέβαια, και κάτι που με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο ήταν να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήταν καλεσμένοι να κατανήσουν, αλλά και να βιώσουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως πρώτος σταθμός υποδοχής των μεταναστών.
Ξεχώρισαν για τις ομιλίες τους ο Έλληνας Επίτροπος για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δ.Αβραμόπουλος, οι Κ.Μητσοτάκης και, φυσικά, ο Περιφερειάρχης Α.Τζιτζικώστας.
Ο χώρος υποδοχής
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο επιβλητικό Μέγαρο Μουσικής, σε μία άκρως εντυπωσιακή αίθουσα η οποία δεν άργησε να γεμίσει από εκλεκτούς προσκεκλημένους, δημοσιογράφους και φυσικά πολιτικούς εκπροσώπους της Κεντροδεξιάς σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι ομιλίες των εκπροσώπων της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα
Όπως αναφέραμε, οι εκπρόσωποι της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα που πήραν τον λόγο, προχώρησαν σε κάποιες ιδιαίτερα παθιασμένες και οικονομικά τεκμηριωμένες ομιλίες κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης, γεγονός που τοποθέτησε τον πήχη αρκετά ψηλά. Το γεγικότερο πλαίσιο στο οποίο κυμάνθηκε η συζήτηση πέραν του θέματος ήταν και το κατά πόσο η Ευρώπη δείχνει τόσο άγνοια προς το πρόβλημα, όσο και βεβιασμένη δράση προς αντιμετώπιση του.
Αρχικά πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Α.Τζιτζικώστας με τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του να είναι τα εξής:
Αρχικά έκανε λόγο για τους 4 πυλώνες της Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη για ευρεία και άμεση πάταξη της παράνομης διακίνησης των μεταναστών. Έπειτα προχώρησε, θέλωντας να αφήσει το δικό του στίγμα, στον διαχωρισμό της έννοιας μεταξύ “Πρόσφυγα-Παράνομου Μετανάστη”, για να εντάξει στην σφαίρα της συζήτησης και την απαραίτητη “Συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μεταναστευτικής Πολιτικής.”
Αυτό, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, εμπεριέχει κάποια βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να οδηγηθει σταδιακά η ΕΕ σε τέτοιες πολιτικές πρακτικές. Ενώ, παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποσιωπηθούν περεταίρω και τα εξίσου σημαντικά προβήματα που προκύπτουν από την συνολική διαδικασία και που ως γνωστόν είναι ήδη “on the table”.
Υπό αυτό το πρίσμα, νύξη έγινε για το γεγονός πως οι Περιφέρειες δεν διαθέτουν μέχρι στιγμής τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα σε βασικές ανάγκες που προκύπτουν για τους προσφυγικούς πληθυσμούς, όπως στέγαση, υγεία, ανθρωπ.ανάγκες.
Τα βήματα προς την πορεία αυτή
Στην συνέχεια των όσων ανέφερε πιο πάνω, ο κ. Τζιτιζικώστας τόνισε και μια σειρά από βήματα και προτάσεις οι οποίες κατά κοινή ομολογία θα βοηθήσουν αρκετά τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες τους να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο και ικανοποιητικό βαθμό τις προσγυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Έτσι έγινε λόγος για:
Α) Χρηματική στήριξη των Περιφερειών και από το Ε.Τ.Α.Μ.Ε
Β) Απευθείας Χρηματοδότηση από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς η οποία θα δημιουργήσει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως
– Επιχειρησιακό Σχέδιο
– Νομοθετικό πλάσιο
– Αποφυγή σκοτεινών σημείων όσον αφορά την διαχείρηση των κονδυλίων που θα αποφέρει μετρήσιμα Αποτελέσματα/Δείκτες αλλά και Οικονομικές μεταβλητές που θα συνάδουν με το πνεύμα της διαφάνειας και της πρακτικής της Ε.Ε.
Το κεντρικό σύνθημα
Συνεχίζοντας την ομιλία του, δεν δίστασε να αναφερθεί και στο εξέχων σύνθημα “Αλληλεγγύη/Αμοιβαιότητα/Συνεργασία”, που αποτελεί και πυρήνα της σκέψης του όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως η Ελλάδα αποζητά την εφαρμογή του παραπάνω συνθήματος, ως μία χώρα δοκιμαζόμενη τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την θύελλα των προσφυγικών κυμάτων, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για ελάφρυνση του βάρους που έχει κληθεί να σηκώσει επί της ουσίας μόνης της.
Οι διαπιστώσεις
Πέραν του γενικότερου κλίματος αισιοδοξίας που υπήρχε μέσα στην αίθουσα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Αυτά περικλείονται ως εξής:
Α) Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας( ιδιαίτερα εύθραυστη)
Β) Δουβλίνο 2
Closing Speech
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις που πρέπει να δρομολογηθούν από σημέρα κιόλας, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να τονίσει ακράδαντα πως:
A) Η Ευρώπη αν δεν δώσει σοβαρές απαντήσεις, θα δοκιμαστεί σθεναρά στο εγγύς μέλλον.
Β) Η ΕΕ δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση στο πρόβλημα.
Γ) Χρέος όλων μας αλλά και της Κεντροδεξιάς είναι να μπορέσει να αντισταθεί στις ορμές και στις προκλήσεις του Λαϊκισμού και των μονομερών παρεμβάσεων, καθώς το πρόβλημα είναι συλλόγικό και μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Αύριο ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ. Μητσοτάκη και Αβραμόπουλου.