Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο πραγματοποιείται 17 – 19 Δεκεμβρίου στην Αιδηψό. Πρόκειται για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων που θα συζητήσουν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952.
Η Ιαματική Ιατρική μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων, που αφορούν όχι μόνο στην υγεία του ατόμου που νοσεί, αλλά και στην οικονομία της χώρας , που επιβαρύνεται με δαπάνες για την αποκατάσταση της υγείας.
Η εφαρμογή της στην υγεία, αφορά νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Η Ελλάδα με πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, καθώς και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων (750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και από αυτές, οι 34 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές χρήσεις).
Έτσι η δράση της Ιαματικής Ιατρικής καθίσταται πολύτιμη όχι μόνο για τον άνθρωπο σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας , αλλά και για την ίδια τη χώρα σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης και πηγής εσόδων.
Η βασική ιδέα είναι, οι πολλές και σημαντικές πηγές που υπάρχουν σήμερα να εξελιχθούν από Θερμαλιστικά Κέντρα σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts), σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.
Την προοπτική αυτή υποστηρίζει με πλήθος παρεμβάσεων και δράσεων η Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής , πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής προέκυψε μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής που έγινε πέρυσι στα Καμένα Βούρλα.
Οι σκοποί της Ακαδημίας είναι:
• Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον τομέα της Ιαματικής ιατρικής και ειδικότερα της παροχής υπηρεσιών υγείας στις ιαματικές πηγές, ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων ειδικευμένων και ειδικευομένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, και οδοντιάτρων καθώς και η προαγωγή της ιατρικής επιστημονικής γνώσης και έρευνας στον τομέα της ιαματικής ιατρικής στην πρόληψη, την αντιμετώπιση, την καταπολέμηση της νόσου και την αποκατάσταση της υγείας, νοούμενης ως σωματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου.
• Η προαγωγή του επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου των εξειδικευμένων στην ιαματική ιατρική ιατρών, οδοντιάτρων και λοιπών επαγγελματιών υγείας γενικά, και ειδικότερα των ασχολουμένων με την εναλλακτική προσέγγιση της κλασσικής ιατρικής και την ολιστική θεώρηση του ανθρώπου.
• Η προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ιαματικής ιατρικής.
• Η διάδοση και εφαρμογή των κανόνων της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.
• Η σύνδεση με ομοειδείς επιστημονικές εταιρείες και ιατρικά, οδοντιατρική ή ακαδημαϊκά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
• Η προαγωγή και εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων ιατρικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς, δηλαδή την προπτυχιακή, τη μεταπτυχιακή και τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στην ιαματική ιατρική.