(1). Κύριε Αβραμόπουλε, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, έναντι της συμφωνίας με τους εταίρους. Θα επιτευχθεί τελικά μια έντιμη συμφωνία, ή θα οδηγηθούμε στην τραγωδία του grexit. Ποια η στάση των ΑΝΕΛ, απέναντι στο εθνικό μας δίλημμα;
Η κυβέρνηση και με την σθεναρή στήριξη των ΑΝΕΛ, διαπραγματεύεται σκληρά εδώ και τρείς μήνες, για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που με σεβασμό στην ιστορικών διαστάσων τραγωδία-ανθρωπιστική κρίση του λαού μας, θα θέτει τις βάσεις εξόδου μας απο τις θανατηφόρες ατραπούς των υφεσιακών πολιτικών και της αναπτυξιακής μας ανασυγκρότησης. Μένει ανυποχώρητη έτσι τόσο στην πολιτική ετυμηγορία των εκλογών, όσο και στην ιστορική διαδρομή του λαού μας, στις ονομαζόμενες κόκκινες γραμμές της. Ήτοι μειώσεις μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις, αλλά και στο πυρίκαυστο θέμα των κόκκινων δανείων. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου παραδομένη στις επιταγές του τροϊκανού διευθυντηρίου, υιοθέτησε πολιτικές που στην κυριολεξία αποδόμησαν τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό. Προφανώς έπασχε απο το περίφημο «σύνδρομο της Στοκχόλμης», που στην πολιτική κοινωνιολογία σημαίνει, την συμπάθεια μέχρι αφοσιώσεως των ομήρων στους δεσμοφύλακές τους, διότι τους εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους !!! Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι αντίπερα σ΄αυτή την εθνοκτόνο πολιτική υποτέλειας.
(2). Μέσα στην δίνη των μνημονίων αφήσαμε πίσω τα τόσο ευαίσθητα εθνικά μας θέμα-τα που ευρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, δοθέντων των γεωπολιτικών ανακατάταξεων. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Δυστυχώς εδώ και δεκεαετίες διατρέχει την εξωτερική μας πολιτική το σύνδρομο της υποτέ-λειας και του εφεκτισμού. Προσπαθούμε πάντοτε ουραγοί και συρρόμενοι απο τις εξελίξεις, είτε με παθητικές στρατηγικές, είτε με την εθνικά επικίνδυνη πολιτική του κατευνασμού, να διευθετήσουμε τις εκκρεμότητές μας, με τους Νεοοθωμανούς, τα Σκόπια και την Αλβανία. Αλλά ο απερίσταλτος τουρκικός επεκτατισμός, όπως και ο καλπάζον εις βάρος μας Σκοπια-νός και Αλβανικός εθνικισμός, δεν αντιμετωπίζονται, με τις ασπιρίνες του κατευνασμού. Χρειάζεται μια σθεναρή εξωτερική πολιτική και διπλωματία, που εδραία της θεμέλια θα έχει την εθνικοαμυντική μας θωράκιση, την υποστήλωση του κεκαμμένου εθνικού μας φρο-νήματος και την δημιουργία lobbies στα κέντρα αποφάσεων και διαμόρφωσης των νέων σφαιρών γεωστρατηγικής και ενεργειακής ισχύος. Η νέα κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρό-εδρό μας κ-ος Πάνος Καμμένος που ηγείται και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει θέσει πολύ υψηλά στην πολιτική ατζέντα τα εθνικά μας θέματα. Μας πρόσφερε δε ανεκλάλητη ηθική ανάταση, με την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια. Σε κάθε περίπτωση τα λόγια του μεγά-λου δασκάλου της πολιτικής τέχνης Θουκυδίδη προειδοποιούν «Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας ημετέρας αμαρτίας ή τας των εναντίον διανοίας» (περισσότερο φοβάμαι τα δικά μας λάθη, απο την στρατηγική του εχθρού).
(3). Να επανέλθουμε λίγο στο επίμαχο θέμα του δανεισμού μας ως χώρας – στο όνομα της άμετρης κατανάλωσης – και του αδικαιολόγητου χρέους, που υπονόμευσε την εθνι-κή μας ανεξαρτησία. Ποια είναι η γνώμη σας.
Στα ολέθρια χρόνια του εικοσαετούς ΠΑΣΟΚ-ικού ηγεμονισμού κ-ε Μουσσά, η χώρα βυθίστηκε στην θανατηφόρο χαύνωση της κατανάλωσης, αποξενώθηκε απο τις κλασικές αξίες ήθους της ελληνικής ζωής και παραδόθηκε στην πολιτισμική αποτελμάτωση. Επήλθε έτσι ο άμετρος δανεισμός και το χάος. Το επισημαίνει εύγλωττα ο Πυθαγόρας «Εισιέναι εις τας πόλεις πρώτον τρυφήν, έπειτα κόρον, είτα ύβριν, μετά δε ταύτα όλεθρον» (Στις πόλεις μπαίνει πρώτα η πολυτέλεια, κατόπιν ο κορεσμός, έπειτα η αλαζονεία και ύστερα απο αυτά ακολουθεί η καταστροφή). Όμως πέρα απο τα δικά μας λάθη, η τεχνοδομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κέντρο τον παγγερμανισμό, οδήγησε μέσω του ευρώ για ίδια οφέλη !!! πολλά κράτη σε οικονομικές ανισσοροπίες. Κάτι που το επιβεβαιώνει ο παγκοσμίου κύρους οικονομολόγος Πίτερ Κέϊσι. Σημειώνει «Για να αγοράσουμε (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία κ.λ.π.) τα βιομηχανικά προϊόντα της Γερμανίας, μας προέτρεψε να συσσωρεύ-σουμε πελώριο χρέος. Για αυτό μας παρότρυνε να δανειστούμε ασύδοτα, εν γνώσει της εγενούς μας αδυναμίας να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος». Αυτό με κάθε προσφερόμενο γεωστρατηγικό μας όπλο – και εχουμε αρκετά, ενέργεια κ.λ.π. – επιβάλλεται να αλλάξει. Και όπως επισημαίνει ο απόστολος της αμερικάνικης ανεξαρτησίας Θωμάς Τζέφερσον «Οταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».
(4).Κύριε Αβραμόπουλε, σαν συγγραφέας ασχολείστε ενεργά με τον πολιτισμό, που και αυτός έμεινε απο τα μνημόνια πίσω. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει στην ηθική μας ανάταση και οικονομική ενδυνάμωση της χώρας;
Το γράψιμο για εμένα είναι η βιταμίνη της ζωής και ζωογονεί την ηθική μου ικμάδα. Μάλι-στα τώρα ετοιμάζω την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα… », που επιχειρεί μια πανοραμική κάτοψη στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της λα-τρεμένης μας Αθήνας. Οι υφεσιακές πολιτικές της τρόικας αποδόμησαν τον πολιτισμό και αφυδάτωσαν οικονομικά όλες τις κεντρικές δομές του. Την ώρα που ο πολιτισμός όπως επι-σημαίνουν διαπρεπείς οικονομολόγοι – και για χώρες με την ιστορία, την πολιτιστική κληρο-νομιά και την φυσική καλλονή της Ελλάδας – αποτελεί έναν απο τους υψηλότερους συντελε-στές κεφαλαιοδοτικής απόδοσης. Επιβάλλεται έτσι άμεσα να ανακαθορίσουμε τις εθνικές μας στρατηγικές για αυτόν και να τον καταστήσουμε την ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάπτυξης. Εξάλλου ο πολιτισμός αποτελεί χώρο δημιουργικής συνάντησης, όλων των ζων-τανών ρευμάτων της κοινωνίας, που πρέπει να απολήγουν στην ηθική μας ευημερία. Ο μεγάλος Βίκτωρ Ουγκώ υπομνίζει «Μορφώστε το κεφάλι ενός λαός, δεν θα χρειαστεί να το κόψετε» !!!