Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Με τον κ. Στάθη Λεουτσάκο, βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις προοπτικές της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «τo διεθνές περιβάλλον είναι πολύ εχθρικό. Έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς δολοφόνους.» Μου απάντησε ξεκάθαρα ότι μεταξύ Ελλάδας και εταίρων δεν υπάρχει καλοπιστία. «Είναι η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης που δημιουργεί αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Υπάρχει δομικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη θεμελίωσή της υπάρχει μία γερμανική σφραγίδα. Η οδήγηση μίας χώρας εκτός ευρωζώνης θα δημιουργήσει αναπότρεπτα προβλήματα στο οικοδόμημά της.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε μάλιστα γερμανικά ινστιτούτα που λειτουργούν συμβουλευτικά προς τη γερμανική κυβέρνηση τα οποία κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο ίδιος φάνηκε βέβαιος ότι μέτρα λιτότητας δε θα αποδεχθεί η κυβέρνηση, ωστόσο καμία κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικής βούλησης δεν μπορεί φέρει τη λύση με το λαό παθητικό παρατηρητή, σχολίασε. Ο λαός χρειάζεται να είναι επί ποδός. «Να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.»
Ο κ. Λεουτσάκος δεν διστάζει να κάνει και την αυτοκριτική του, σημειώνοντας ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να δούμε τη σύνδεσή μας με το λαό και τα κινήματά του».
Επανέλαβε επίσης τη γραμμή πολλών στελεχών της κυβέρνησης που τονίζουν ότι απαιτείται σχέδιο ρήξης και εναλλακτική χρηματοδότηση προκειμένου να έχουμε συμφωνία με τους εταίρους. Ο ίδιος στη συνέντευξη άλλωστε, έκανε έμμεσο σχόλιο για τους BRICS, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης οι οποίες αξιολογούνται και υπάρχει η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.
Στη συνέντευξή μας ωστόσο συζητήσαμε και για άλλους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη φορολόγηση του μεγάλου ελληνικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα του εφοπλιστικού. Ο κ. Λεουτσάκος χωρίς υπεκφυγές μας έδωσε απαντήσεις που θα συζητηθούν.