Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Malcolm Turnbull, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του έχει ως στόχο να συνεργαστεί στενότερα με την Ινδονησία για την ασφάλεια στη θάλασσα, εντούτοις διέψευσε τις φήμες περί ύπαρξης κάποιου σχεδίου για πραγματοποίηση κοινών περιπολιών με τη γείτονα χώρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σε μια συνέντευξη σε αυστραλιανή εφημερίδα τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo εξέφρασε την επιθυμία να δει κοινές περιπολίες και σκόπευε να μοιραστεί αυτή την ιδέα με τον Turnbull, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις με την Κίνα.
«Δεν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο Turnbull, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν η Ινδονησία έχει θέσει την προοπτική της διεξαγωγής κοινών περιπολιών.
«Η δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία όσον αφορά στην ασφάλεια στη θάλασσα. Έτσι μιλάμε για περισσότερη συνεργασία, περισσότερο συντονισμό, ακόμα και αν δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα περαιτέρω από αυτό», πρόσθεσε ο Turnbull, ο οποίος βρίσκεται στην Τζακάρτα για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του 21μελούς Indian Ocean Rim Association (IORA).
Ο Yπουργός Συντονισμού Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ινδονησίας, Luhut Pandjaitan, είπε επίσης μετά από τη συνάντηση με τον Αυστραλό Υπουργό Εξωτερικών, Julie Bishop, τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κοινές περιπολίες αν και υπάρχουν άλλοι τομείς για ευρύτερη συνεργασία.
«Δεν ξέρω αν αυτό είναι απαραίτητο για εμάς, να διενεργούμε δηλαδή κοινές περιπολίες εκεί, αλλά σίγουρα, κάτι μπορούμε να κάνουμε όσο αφορά στην οικονομική δραστηριότητα», είπε ο Pandjaitan.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, μέσω της οποίας διενεργούνται εμπορικές δραστηριότητες αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Παράλληλα, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διατηρούν επίσης αξιώσεις σε τμήματα της θάλασσας.
Η Ινδονησία έχει υιοθετήσει μια παραδοσιακά ουδέτερη θέση για την Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος δρων μεταξύ της Κίνας και των εταίρων της συναδέλφων του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον στην περιοχή, δηλαδή τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Από την πλευρά της, η Αυστραλία – η οποία διατείνεται ότι δεν επιλέγει κάποια πλευρά σχετικά με τις διαφορές στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, αλλά έχει υποστηρίξει την υπό τις ΗΠΑ ελευθερία δραστηριοτήτων πλοήγησης στην περιοχή – βρίσκεται στο στάδιο ανοικοδόμησης των σχέσεών της με την Ινδονησία.
Πηγή: Reuters