Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνεχείς διαπραγματεύσεις στην Ιταλία για να αποφύγουν νέες εκλογές

Νέα κεφάλαια γράφονται με πυρετώδεις ρυθμούς στην πολιτική κρίση της Ιταλίας και αυτό κρατάει σε συνεχή επιφυλακή το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Την ώρα που όλοι περίμεναν να ορκιστεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το σκηνικό ανατράπηκε και πάλι.

Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο ενώ είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές, πρότεινε να αρχίσει ξανά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με τη Λέγκα. Όσο για την αιτία που προκάλεσε τη ρήξη της περασμένης Κυριακής και την κατάθεση της εντολής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης συναινώντας στη μη τοποθέτηση του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι.

Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι. Σε τέτοια περίπτωση, οι εξουσίες της θα ήταν σχεδόν μηδενικές και η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αρχικά, γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αλλά τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει μια προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων