Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, σε Αιγαίο και Κύπρο

Ένα ακόμη προκλητικό δημοσίευμα, στο οποίο υποστηρίζεται ότι με την αγορά των S-400 το Αιγαίο θα καταστεί «τουρκική λίμνη», φιλοξενεί σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Yeni Safak (Γενί Σαφάκ).

Το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Να ο λόγος του πανικού για τους S-400», συνοδεύεται από έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζονται τα δυο σημεία που πρόκειται να εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα S-400.

Το ένα εξ αυτών είναι η Σμύρνη, με τον χάρτη να δείχνει την εμβέλεια των αντιαεροπορικών S-400 να καλύπτει όλο το Αιγαίο, την ελληνική πρωτεύουσα και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι S-400 -για τους οποίους απηύθυνε έκκληση στη γείτονα και το ΝΑΤΟ- θα τοποθετηθούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο προκειμένου η Τουρκία να ελέγχει την Ελλάδα αλλά και τις δραστηριότητες της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα.

«Από τη στιγμή που οι δυο συστοιχίες των S-400, που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει τον Ιούλιο, τοποθετηθούν η μία στη Σμύρνη και η άλλη στην Αντιόχεια, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα καταστούν ‘τουρκική λίμνη’» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων