Οι προκλήσεις της Τουρκίας αποδεικνύουν καθημερινά ότι η Άγκυρα εξαπάτησε την Ε.Ε., με μια συμφωνία για το προσφυγικό, την οποία δεν ήταν εξαρχής διατεθειμένη να τηρήσει.
Στόχος της ήταν να εξασφαλίσει τα 3 δισ. ευρώπου έλαβε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, να ανοίξει η συζήτηση για ένταξη στην Ε.Ε. και να απομυζεί συνεχώς ευρωπαϊκά κονδύλια με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, που η ίδια τροφοδοτεί.
Μέσα σε μια ημέρα, η Άγκυρα έχει προκαλέσει δύο φορές εμπλοκή στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και επεισόδιο με τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας, απαγορεύοντας την προσγείωση ελικοπτέρου στη Λέσβο, την οποία χαρακτηρίζει «αποστρατικοποιημένη».
Πολλά ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί στο Αιγαίο παραμένουν ανοιχτά, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να μην υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της περί διαφιλονικούμενων περιοχών στο αρχιπέλαγος όπου, όπως προκύπτει, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στη «Hurriyet», η Άγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της, την οποία έχει κομίσει και στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις νομικές της θέσεις στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να εκτυλίσσεται στα διεθνή ύδατα, όχι όμως σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας είναι διαφωτιστικό για τις δυσκολίες που θα ανακύψουν ώστε η επιχείρηση να πραγματοποιηθεί, αλλά και για την υπερβολική αισιοδοξία που ορισμένοι τρέφουν ότι μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
Οπως έγινε γνωστό, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που μετέχει στην επιχείρηση του Αιγαίου δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, γιατί η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.
«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η πηγή.
Οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.
Η εν λόγω εμπλοκή έρχεται μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα βρίσκει συνεχώς ευκαιρία για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την έλευση του αεροσκάφους της Γερμανίας υπουργού Άμυνας από το νησί της Μυτιλήνης και από κει να επιβιβαστεί στη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, το πλοίο Bohn.
Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη.