Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ferguson

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Διαδηλωτές στο Φέργκιουσον του Μιζούρι άρχισαν να στοχεύουν της πωλήσεις της «Μαύρης Παρασκευής» σε μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια νέα τακτική να εκφράσουν την οργή τους στη μεγάλη απόφαση του δικαστηρίου να μην δικαστεί ένας λευκός αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα έναν άοπλο μαύρο.

Ξεκινώντας την τελευταία στρατηγική τους μέσα σε ένα Walmart σε ένα άλλο κοντινό προάστιο του Σεντ Λούις, περίπου 75 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε!».

Αυτοί διαλύθηκαν ειρηνικά μετά από σχετική εντολή μιας μικρής ομάδας της αστυνομίας, συνεχίζοντας σε ένα κατάστημα Target όπου οργάνωσαν μια παρόμοια διαδήλωση. Περισσότερες διαδηλώσεις είχαν ήδη προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Το Ferguson έγινε σημείο ανάφλεξης για τις ταραγμένες φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ αφότου ο αστυνομικός Darren Wilson πυροβόλησε και σκότωσε τον Michael Brown στις 9 Αυγούστου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά πιθανές παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υπάρξει προβληματισμός για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στη χώρα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τη Δευτέρα, να μην απαγγείλει κατηγορίες στον Wilson προκάλεσε έξαρση θυμού στο Ferguson. Περίπου δώδεκα επιχειρήσεις πυρπολήθηκαν και περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αλλά την Τετάρτη και την Πέμπτη η κατάσταση ήταν πολύ πιο ήρεμη, χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά επεισόδια.

Πριν από τη διαδήλωση στο Walmart αργά την Πέμπτη, μια ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών έτρωγαν το δείπνο των Ευχαριστιών, τραγουδούσαν, και προσεύχονταν, συζητώντας έπειτα τη νέα στρατηγική τους στο υπόγειο της εκκλησίας του St. Louis.

«Είμαστε μελανιασμένοι, αλλά δεν έχουμε σπάσει», δήλωσε η Cathy Daniels, μια γυναίκα που είναι γνωστή στους ακτιβιστές ως «Momma Cat», η οποία προετοίμασε το δείπνο. «Είμαστε στη φάση της ανασύνταξης και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό.»

Το Ferguson, έχει σχεδόν 21.000 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαύροι, ενώ όλοι οι τοπικοί πολιτικοί και η αστυνομία είναι λευκοί..

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Jay Nixon, ο οποίος-κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, έχει ενεργοποιήσει περίπου 2.200 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Ferguson για να καταστείλει τη βία.

Ο Wilson, στον οποίο δόθηκε διοικητική άδεια, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του και ότι ενεργούσε σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε τον Brown. Η οικογένεια του Brown από την άλλη μεριά, δήλωσε ότι ενήργησε με δόλο και ότι πρέπει να δικαστεί.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων