Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Σύνοδος EU-MED 7 – Μητσοτάκης: Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία

Την εισαγωγική του τοποθέτηση για το καλωσόρισμα της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EU-MED 7 απηύθυνε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως αυτή διαφάνηκε κατά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και στο πρόγραμμα Νext Generation EU, τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της Λιβύης κ.ά.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης εν όψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την προσεχή Δευτέρα, 14 Ιουνίου. Τόνισε ότι αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επαναδιατύπωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Έτσι, συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας δε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων