Τις προτάσεις που συγκροτούν τη δέουσα συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην ΕΕ και ποιοι όχι. «Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».
«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα ειπώθηκαν από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Georgia Meloni, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, όσον αφορά στο να επικεντρωθούμε στο σχέδιο δράσης 10 σημείων που συνέταξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος και, στο τέλος της ημέρας, την ανάγκη να καθορίσουμε με δικούς μας όρους ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Στην παρέμβαση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή στην πολιτική της φύλαξης των συνόρων, της στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής και της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης. Όλοι οι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για περισσότερους πόρους από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ χαιρέτισαν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού.
Το πρόβλημα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο αν πιστεύουμε μάλλον ότι μπορεί να λυθεί μόνο από μία χώρα μεμονωμένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος για τη γεωπολιτική κατάσταση και η κρίση που βιώνουμε σήμερα μας λέει ότι ενδεχομένως είμαστε από τις πρώτες χώρες που επηρεαζόμαστε, είπε η Μελόνι.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα.
Οι 9 ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν το θέμα ευρύτερα στο επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα.