Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (G7) θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ετήσιας συνόδου τους, με την Ευρώπη και την Ιαπωνία να επιδιώκουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποσαφηνίσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με προεξάρχουσα τη Συρία.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής στην Τοσκάνη λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποιούν μια Ναυτική δύναμη κρούσης κοντά στην κορεατική χερσόνησο, εν μέσω ανησυχιών για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, και καθώς οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία μοχθούν να ξεπεράσουν τη χρόνια δυσπιστία.
Εντούτοις, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είναι πιθανό να κυριαρχήσει στις πολυμερείς συνομιλίες, με την Ιταλία να ελπίζει για ένα τελικό ανακοινωθέν που θα ενισχύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της εξάχρονης εμφύλιας σύγκρουσης.
Η συνάντηση θα δώσει στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία την πρώτη τους ευκαιρία να εξακριβώσουν μαζί με τον νέο Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson εάν η Ουάσιγκτον έχει πλέον δεσμευτεί να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, είχε υπαινιχθεί ότι θα είναι λιγότερο παρεμβατικός σε σύγκριση με τους προκατόχους του και πιο πρόθυμος να κάνει τα «στραβά μάτια» στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Με δεδομένο αυτό, η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα σε αντίποινα για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Assad εναντίον Σύρων αμάχων διέψευσε πολλούς διπλωμάτες.
Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν η Ουάσιγκτον θέλει πλέον να θέσει τον Assad εκτός παιχνιδιού, κατεύθυνση προς την οποία άλλωστε πιέζουν πολλοί Ευρωπαίοι, ή αν οι βομβαρδισμοί της περασμένης εβδομάδας ήταν απλά μια προειδοποιητική βολή.
Η Πρέσβυς των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι προτεραιότητα για τον Trump, ενώ ο Tillerson δήλωσε από την πλευρά του το Σάββατο ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Τα μικτά μηνύματα έχουν προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση στους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν πλήρως τις ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα βασίζεται σε μεταβίβαση της εξουσίας στη Δαμασκό.
Οι συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη Σικελία, στο τέλος του Μαΐου.
Οι προσπάθειες για την πρόωρη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί – τυπική κατά τα άλλα διαδικασία της προ-συνάντησης των G7 – έχει κυλήσει αργά, εν μέρει λόγω της δύσκολης διαδικασίας μετάβασης στο State Department των ΗΠΑ, όπου πολλές βασικές θέσεις παραμένουν κενές.
Ορισμένα θέματα, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό να μην συμπεριληφθούν στην ατζέντα της Τοσκάνης. «Τα πιο περίπλοκα θέματα θα μείνουν στους ηγέτες», δήλωσε Ιταλός διπλωμάτης.
Παρά ταύτα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη Λιβύη. Η Ιταλία ελπίζει σε ανοιχτή υποστήριξη κυβέρνησης στην Τρίπολη που θα στηρίζεται από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες προκειμένου να ασκήσει επιρροή στην πόλη, πόσο μάλλον στο υπόλοιπο κομμάτι της βορειοαφρικανικής χώρας που μαστίζεται από τη βία.
Η διοίκηση Trump δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σαφή πολιτική και η Ρώμη φοβάται ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εναρμονιστεί με την Αίγυπτο, η οποία υποστηρίζει τον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος δρα στην ανατολική Λιβύη.
Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, οι σχέσεις με το Ιράν και η παρατεταμένη αστάθεια στην Ουκρανία θα τεθούν επίσης προς συζήτηση, με τις συνομιλίες να είναι προγραμματισμένες να εκκινήσουν στις 16:30, τοπική ώρα.
Πηγές: Reuters, Foreign Policy