Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι ηγέτες των G7 δεσμεύθηκαν στη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις την Κυριακή για τη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έως ότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι Ουκρανοί αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία.
Η σύγκρουση της Ουκρανίας και μια μακρόχρονη αντιπαράθεση χρέους ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, κυριάρχησε στην πρώτη ημέρα της ετήσιας συνάντησης που φιλοξενήθηκε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Schloss Elmau, ένα πολυτελές ξενοδοχείο των Άλπεων στη νότια Γερμανία.
Η Μέρκελ ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους εταίρους της των G7 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πριν από τη μεγάλη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
Η γερμανική ατζέντα προέβλεπε ακόμα, συζητήσεις σχετικά με θέματα παγκόσμιας υγείας, από τον Έμπολα στα αντιβιοτικά και τις τροπικές ασθένειες. Εντούτοις, η Ουκρανία σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον την Κυριακή, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητά «αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα».
Συνοπτικά, οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων κρατών στον κόσμο επιδιώκουν να κάνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμμορφωθούν με την απόφαση κατάπαυσης του πυρός, που συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, και η οποία περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των φιλο-ρώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η εκεχειρία του Μινσκ, επεκτείνοντας το σχετικό χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, με την επίσημη απόφαση να μην έχει ακόμη ληφθεί.
Η Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι τυχόν χαλάρωση των κυρώσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και τη συμπεριφορά της στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τασκ προχώρησε περισσότερο, λέγοντας: «Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορεί να το κάνει μόνο εφόσον πρόκειται για την ενίσχυσή του». Να σημειωθεί βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από αυτό που ήταν πιο γνωστό ως G8, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το περασμένο έτος.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την αγανάκτησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέρριψε την τελευταία μεταρρύθμιση πρόταση από τους διεθνείς πιστωτές, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράλογη».
Παράλληλα όμως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Ομπάμα συζήτησε την κρίση χρέους με τη Μέρκελ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της μπορούν να βρουν μια λύση που θα επιτρέψει στην Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αναταραχές στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πηγή
Reuters