Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Λίγες ώρες έμειναν, λοιπόν, πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό και, όπως είναι φυσιολογικό, όλοι κάνουν τις κινήσεις τους και αποσκοπούν στην καλύτερη εκπροσώπηση αλλά και ικανοποίηση των διεκδικήσεων τους.
«Οι διεκδικήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης»
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με σκοπό να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί από τη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας παράλληλα στο παιχνίδι των διαβουλεύσεων τις επιδιώξεις και τους στόχους που εκείνοι θεωρεί ότι εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας.
Αρχικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κυβερνητική αποστολή μετά και το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θέλει την ελληνική πλευρά να:
Α)Να προσπαθεί να προωθήσει απόψεις και τελικό draft resolution στο οποίο να μην επωμίζεται η Ελλάδα όλο το βάρος των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.
Β)Ακόμη, η Αθήνα θα επιδιώξει την «άμεση» λειτουργία των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να διαμορφώσουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.
Γ) Παράλληλα, η κυβερνητική ατζέντα λογικά θα περιλαμβάνει και τη μη αποδοχή των προτάσεων εκ μέρους της Τουρκίας, τα λεγόμενα 17 σημεία τα οποία διέρρευσε η Καθημερινή σε δημοσίευμα της και τα οποία για πρώτη φορά, εάν αποτυπωθούν σε επίσημες προτάσεις, θα είναι η πρώτη φορά που η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν θα εγκλωβίζεται μόνο σε επίπεδο νατοϊκών ασκήσεων.
«Στο παιχνίδι και η αξιόλογηση»
Σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η οποία λογικά οριοθετείται για την Τετάρτη. Σημαντικές, όμως, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς ΔΝΤ και ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν έως το 2018, χονδρικά γύρω στο 2% του ΑΕΠ ή μέτρα 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές και ως προς το περιεχόμενο των μέτρων.
Οι πιο σημαντικές, είναι ότι οι δανειστές επιζητούν:
Α) Μείωση υφιστάμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων,
Β) Δραστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων και
Γ) Κατάρτιση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Επιπροσθέτως, δε πρέπει να λησμονηθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του υπουργού Οικονομικών που καταδεικνύουν ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλονται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά τόσο με τη βιωσιμότητα του προγράμματος όσο και με τις περικοπές στις συντάξεις και τα προαναφερόμενα αγκάθια που τονίστηκαν.
Εν κατακλείδι, μπορούμε νομίζω όλοι μας να συμπεράνουμε από αυτά που γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά πως τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται εν εξελίξει τόσο σε φανερό όσο και σε υπόγειο επίπεδο μια σκληρή διαπραγματευτική διαδρομή η οποία είτε θα αναζωπυρώσει τους θεμέλιους λίθους πάνω στους οποίους βασίστηκε η Ε.Ε. Είτε θα οδηγήσει με μαθηματική ασφάλεια σε μια εποχή σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας και βίαιης αύξησης της ξενοφοβίας και του εθνικισμού. Όσον αφορά τα συμφέροντα της Ελλάδας την παρούσα χρονικά στιγμή, προσωπικά φρονώ πως θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σύνδεσης μεταξύ των δύο ζητημάτων (Προσφυγικό+Αξιολόγηση) και να μην οδηγηθούμε σε υιοθέτηση πρακτικών τύπου «Βέτο» καθώς αυτό μπορεί να μας δίνει μια περίοδο χάριτος και επικοινωνιακού πλεονεκτήματος, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιφέρει τριβές και ανούσιες διεκδικήσεις με χώρες που παλαιότερα θεωρούνταν σύμμαχοί μας.