Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την μετανάστευση, ένα θέμα που είναι ακόμα άλυτο και δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόσο στις χώρες υποδοχής, όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες. Από την Σύνοδο Κορυφής ο μεγάλος ωφελημένος ήταν η Τουρκία, η οποία πήρε 3 δις. Ευρώ για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, αλλά και την εγγύηση για επανέναρξη των συνομιλιών ένταξης της στην ΕΕ.
Αναλυτικότερα, η ΕΕ δίνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, με αντάλλαγμα να χειριστεί η Άγκυρα τη ροή των προσφύγων, ενώ το ποσό θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται.
Η «ανάγκη και η φύση αυτών των χρημάτων θα επανεξετάζεται κάθε φορά ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας, διατύπωση που αποτυπώνει τον συμβιβασμό που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η ΕΕ προσέφερε 3 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια και η Αγκυρα ήθελε να λαμβάνει το ποσό αυτό ετησίως.
Τώρα, τα χρήματα θα δίνονται, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, λίγα λίγα, ανάλογα και από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε πώς θα καταμεριστεί το ποσό μεταξύ των χωρών – μελών.
Συμφωνήθηκε να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και να επιταχυνθεί η άρση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στην συνάντηση των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική.
«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανενεργοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και υποσχέθηκε ότι «η ΕΕ θα ελέγξει με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ». Επιπλέον προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα ξεχάσει «τις διαφορές της με την Τουρκία», ιδίως ό,τι αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου.
Πέρα όμως από αυτά που πήρε η Τουρκία από την συγκεκριμένη Σύνοδο έγινε και ένας πολύ λανθασμένος χειρισμός από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Eχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε. Το σχόλιο το ανέβασε και στο Twitter.
Παρόλα αυτά, το σχόλιο αυτό θα μπορούσε σε μία περίοδο, όπου όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, να προκαλέσει μία νέα εποχή δυσχέρειας μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κύριος Νταβούτογλου απάντησε στο σχόλιο του Έλληνα Πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «τα σχόλια για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας». «Αλέξη, ας εστιάσουμε στη θετική μας ατζέντα».
Εν κατακλείδι, η χώρα ως προς την εξωτερική της πολιτική θα πρέπει να ενδυναμώσει την στάση της και να προσπαθήσει να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται, αλλά και να μπορέσει να διατηρήσει την στάση της για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, με σύμμαχο της την Κύπρο. Ακόμα, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών.