Στις Βρυξέλλες και στις εργασίες της κρίσιμης Συνόδου των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στραμμένα τα… ραντάρ της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά από μία πορεία εσωτερικών συζητήσεων των ηγετών στα τελευταία…ραντεβού κορυφής, οι διεργασίες και οι συνομιλίες στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται ότι θα τραβήξουν σε… μάκρος, ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα αποτελεί η αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027. Η εξεύρεση μίας συμβιβαστικής οδού για τους “27” της Ένωσης μετατρέπεται στη δύσκολη εξίσωση των επόμενων 48 ωρών, με την Αθήνα να προσέρχεται με τις πάγιες θέσεις της, εκπεφρασμένες πολλάκις δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές στις παρεμβάσεις προς τους ομολόγους του ότι μία λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Παράλληλα, έχει αναδείξει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό (πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα που αφορά ολόκληρη την Ένωση) ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής. Σε σκηνικό Βρυξελλών, η ελληνική αποστολή διεκδικεί ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. “Έχουμε στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου”, σχολιάζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι το πλαίσιο των ελληνικών κινήσεων είχε βρει ευθεία αναφορά σε σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν οκτώ από τους εννέα ηγέτες της MED9. “”Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας. Είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας. Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και συνολικά και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος- ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη βοήθεια διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γενικευμένων κλιματικών διαταραχών, όπου η αλλαγή του κλίματος προκαλεί συχνά γεγονότα ακραίων καταστροφών που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα”, ανέφεραν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου στην επιστολή τους. “Οι διαθέσιμοι πόροι (υλικοί, ανθρώπινοι, επιχειρησιακοί, οικονομικοί) έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα διάθεσής της, καθώς διακυβεύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας κινδυνεύει”, σημείωναν.
Πίεση προς τα Τίρανα
Σε χρόνο παράλληλο, η ελληνική πρωτεύουσα εντείνει την πίεση προς την Αλβανία και τον πρωθυπουργό της, Έντι Ράμα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην υπόθεση-αγκάθι του Φρέντη Μπελέρη. Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, τόνισε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, πάγια θέση της Αθήνας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Δηλαδή, εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. “Είναι μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται με την ελληνική θέση όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων να είναι σαφής και να έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά.
Σύμφωνα με τη θέση αυτή, η Αθήνα δε θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία, εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. “Συναινέσαμε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση, ώστε ο Φρέντης Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να συναινέσουμε στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Η Αθήνα, παράλληλα, συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
Πηγή capital.gr