Γράφει ο Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος
Η Εκδήλωση με θέμα “Το τέλος του τρίτου μνημονίου: Μία από τα ίδια ή ποτέ πια τα ίδια;” Πραγματοποίησε την Τριτη 20/03. Ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος Δημοσιονομικών του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ενώ παρέμβαση έκαναν και οι Αλέξανδρος Κωστόπουλος, CEO & Foundner Foresight και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, οικονομολόγος και γενικός διευθυντής ΚΕ.ΑΣ.Μ.
Στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2014-2015, Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “χάνουμε κάθε χρόνο 18 δισ. ΑΕΠ” και υποστήριξε ότι “προέχει η μείωση των κόκκινων δανείων, διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τραπεζική υγεία”. Ο κ. Χαρδούβελης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πιο “δύσκολη στιγμή” του ως υπουργού Οικονομικών, την περίοδο της 5ης αξιολόγησης, όταν αποφάσισε να εισάγει στη Βουλή και να περάσει νομοσχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό “η 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη δεν έγιναν ποτέ δεκτά από το ΔΝΤ, ενώ η Επιτροπή ήταν σύμφωνη”.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι είναι ζητούμενο “να σχεδιαστεί μία πορεία πριν από το τέλος του προγράμματος με άξονες την πολιτική αλλαγή, τη μείωση και απλοποίηση των φόρων και τη διεύρυνση της παραγωγής”. Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε πως “το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί αυτοβούλως και αυτοματοποιημένα ενώ ένα μέρος των πλεονασμάτων πρέπει να πηγαίνει σε επενδυτικό ταμείο” και ανέπτυξε την ιδέα του ενιαίου εισοδήματος και του ιταλο-σουηδικού μοντέλου.
Ο σύμβουλος Δημοσιονομικών του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, από τη μεριά του, τόνισε πως “δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, καθώς τα πλεονάσματα είναι της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 ενώ η λιτότητα ισχύει μέχρι το 2060”. Σημείωσε δε ότι “χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ”.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος ανέφερε πως “η έξοδος από τα μνημόνια είναι “αδιάφορη’’ για τον επιχειρηματικό κόσμο εάν η όλη συζήτηση παραμείνει θεωρητική” και εστίασε στα διαχρονικά προβλήματα που είναι η αργή απόδοση δικαιοσύνης, η υπέρογκη φορολόγηση και το δημογραφικό.
Κλείνοντας ο γενικός διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ., Γιάννης Παπαγεωργίου, δήλωσε πως “οι νέοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και της κρίσης” και σημείωσε πως “χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων ώστε οι μεταρρυθμίσεις να καταστούν μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας με προς όφελος όλων”.