Με πολύ υψηλό αριθμό συμμετοχών ολοκληρώθηκε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις δύο προκλήσεις της ELICA του Ομίλου Κοπελούζου, για τη διενέργεια των μελετών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο προκλήσεις έδωσαν το «παρών» 24 εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως οι προκλήσεις αφορούν καταρχήν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».
Στόχος του φορέα υλοποίησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των μελετών.
Υπενθυμίζεται πως το έργο “GREGY” έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που περιλαμβάνει μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 Γιγαβάτ, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.
Ο «οδικός χάρτης» του φορέα υλοποίησης προβλέπει ότι η διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2030, ενώ τότε θα είναι έτοιμο το 50% περίπου του «πράσινου» χαρτοφυλακίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η κατασκευή των μισών από τις προβλεπόμενες μονάδες να ξεκινήσει από το 2027.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ELICA έχει υπογράψει με τη Masdar MoU για την από κοινού κατασκευή σταθμών ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν τη διασύνδεση. Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο πλευρών, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία τους.
Το GREGY έχει αποκτήσει προεξάρχουσα θέση στην εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο. Απόδειξη το γεγονός ότι ήταν το μόνο πρότζεκτ που αναφερόταν ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν την άνοιξη Ε.Ε. και Αίγυπτος. Επίσης, κατά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης, στο πρότζεκτ είχε κάνει ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου».
Η σημασία του στις διμερείς σχέσεις πρόκειται να επιβεβαιωθεί και στο επικείμενο Επενδυτικό Συνέδριο ΕΕ – Αιγύπτου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κάιρο το διήμερο 29-30 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί το GREGY επιλέχθηκε να αποτελέσει το εμβληματικό πρότζεκτ του Συνεδρίου.
Πηγή energypress.gr