Γράφει ο Πέτρος Χασάπης,
Πολλά παπαγαλάκια στα ολιγαρχικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ασύστολα και με τέτοια σοβαροφάνεια που επηρεάζει τους μη γνωρίζοντες, ότι η μη εκλογή ΠτΔ από αυτή τη Βουλή συνιστά συνταγματικό πραξικόπημα.
Βασίζουν δε τον ισχυρισμό τους αυτό πάνω στη υπόθεση που λέει ότι, για να ορίσει ο συνταγματικός νομοθέτης (λέγε με Κων/νο Καραμανλή) την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, αυτό σημαίνει ότι επιβάλει σε όλα τα κόμματα να ψηφίζουν υποχρεωτικά ΠτΔ. Δηλαδή επί της ουσίας να ψηφίζουν υποχρεωτικά τον εκλεκτό του εκάστοτε πρωθυπουργού. Αν δεν το πράξουν αυτό συνιστά (κατά τα παπαγαλάκια αυτά) συνταγματικό πραξικόπημα!!!
Προφανώς απευθύνονται σε παντελώς αφελείς υπηκόους που δεν γνωρίζουν καθόλου τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα λοιπόν δεν επιβάλει να υπάρχει ένας και μοναδικός υποψήφιος. Κάθε κόμμα θα μπορούσε να προτείνει τον δικό του υποψήφιο. Δεν απαγορεύει όμως και να μην προτείνουν τα κόμματα άλλους υποψήφιους. Επομένως είναι απόλυτο δικαίωμα των κομμάτων να προτείνουν δικό τους υποψήφιο και να τον υποστηρίξουν μέχρι το τέλος ή ακόμα και να μην προτείνουν κανέναν και να δηλώσουν απλά «παρών», χωρίς να είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν τον εκλεκτό του πρωθυπουργού.
Το Σύνταγμα μάλιστα συνεχίζει και λέει πως αν δεν εκλεγεί κάποιος υποψήφιος στην τρίτη ψηφοφορία με 180 βουλευτές, τότε διαλύεται η Βουλή και ο λαός αναλαμβάνει επί της ουσίας να επιλέξει εκείνο το κόμμα που εκλέξει τον εκλεκτό του, αφού μετά τις εκλογές, μπορεί να εκλεγεί ΠτΔ ακόμα και με 65 βουλευτές!!! πράγμα που στην ουσία σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα εκλέξει τον εκλεκτό του.
Επομένως, 1) που είναι το συνταγματικό πραξικόπημα που τόσο βαρύγδουπα και με στόμφο εκτοξεύουν τα παπαγαλάκια των καθεστωτικών ΜΜΕ; και 2) αφού το Σύνταγμα επιτρέπει στο τέλος να εκλεγεί ΠτΔ ακόμα και με 65 βουλευτές, που την είδαν την δήθεν αναγκαστικά επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση μεταξύ των κομμάτων;
Εκείνο που κανείς δεν λέει είναι ότι όλα αυτά που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα, αφορούν αποκλειστικά παιχνίδια της κομματικής ολιγαρχίας και καθόλου δεν αφορούν το λαό. Αν ήθελε η πολιτική ολιγαρχία του τόπου πραγματικά το λαό στα πόδια της, τότε θα έπρεπε να θεσπίσει ένα άλλο Σύνταγμα που να ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται απευθείας και άμεσα από τον ελληνικό λαό, χωρίς πολιτικούς πάτρωνες και μεσάζοντες με το 50%+1 του ίδιου του λαού. Το θέλει κάποιο κόμμα αυτό; Όχι βέβαια.