Δώρο στο ύψος των 250-300 ευρώ στα πρότυπα του αντίστοιχου επιδόματος που πήραν για τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 1,1 εκατ. δικαιούχοι εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση εν όψει Πάσχα στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων που συζητούνται στο οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το επίδομα έχει σχεδόν κλειδώσει ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων ενώ τα κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης όπως και το ποσό δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ίδια με τα κριτήρια του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ που πληρώθηκε τα Χριστούγεννα, αλλά ενδέχεται να διευρυνθούν ώστε να ενισχυθούν περισσότεροι από όσους πήραν επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των μέτρων τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πρώτον ότι θα δοθεί επίδομα για το Πάσχα (στα πρότυπα των Χριστουγέννων) και δεύτερον ότι μπορεί να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους ή να δοθεί και με αυξημένο ποσό.
Το ύψος του επιδόματος δεν αποκλείεται να είναι και 300 ευρώ αντί 250 ευρώ που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο και αυτό για δυο λόγους:
» Πρώτον γιατί όπως φαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βγαίνει μεγαλύτερο «περίσσευμα» για να αποφασιστούν μέτρα στήριξης που έχουν έκτακτο χαρακτήρα και πηγαίνουν στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.
» Δεύτερον διότι θα έρθει να αναπληρώσει εν μέρει τη μηδενική αύξηση για περίπου 720.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν στη σύνταξή τους μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν θα ξεπεραστεί με την αύξηση που θα πάρουν. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αύξηση κατά 7,75% θα εφαρμοστεί σε όλες τις συνάξεις με ή χωρίς προσωπική διαφορά. Με το ποσοστό αυτό θα αυξηθούν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη, αλλά για να περάσει το κέρδος στην τσέπη θα πρέπει η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά. Για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό της αύξησης, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό και δεν θα έχουν κέρδος στην τσέπη. Αντίθετα για περισσότερους από 1,7 εκατ. συνταξιούχους η αύξηση 7,75% θα περάσει στην τσέπη.
Σενάριο
Ως πιθανό σενάριο εξετάζεται να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να πάρουν το επίδομα εν όψει Πάσχα πολύ περισσότεροι συνταξιούχοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο από αυτούς που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς».
Με τα κριτήρια του Δεκεμβρίου, δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ, όσον αφορά τους συνταξιούχους, ήταν όσοι είχαν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 800 ευρώ πριν από τον φόρο, δηλαδή όσοι είχαν έως 850 ευρώ μικτή σύνταξη πριν αφαιρεθεί η κράτηση ασθένειας 6%, ενώ για το οικογενειακό εισόδημα (π.χ. δυο συζύγων συνταξιούχων) το κριτήριο ήταν να μην υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Σε ετήσια βάση τα όρια εισοδήματος ήταν 9.600 ευρώ ως προς το ατομικό και 16.800 ευρώ ως προς το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Αν υιοθετηθούν διευρυμένα κριτήρια, τότε είναι πιθανό το οικογενειακό ατομικό όριο να ανέβει στα 1.000 ευρώ ώστε να πιάσει περισσότερους από όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Στην περίπτωση που δοθεί το επίδομα σε περισσότερους το ποσό θα είναι πάλι 250 ευρώ, ενώ αν μείνουν ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε είναι πιθανό να αυξηθεί στα 300 ευρώ.
Περισσότερο κερδισμένοι από την επανάληψη του επιδόματος θα είναι τα ζευγάρια συνταξιούχων ΟΓΑ καθώς οι μηνιαίες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ (σ.σ.: η μέση σύνταξη ΟΓΑ είναι 460 ευρώ), που σημαίνει ότι το επίδομα Πάσχα θα πάει και στους δυο συζύγους.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Νέο πακέτο έκτακτων και μόνιμων μέτρων ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νέου πακέτου έκτακτων και μόνιμων μέτρων ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τα οποία θα ανακοινωθούν και θα εφαρμόζονται πριν από τις εκλογές μαζί με τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Στο θέμα των έκτακτων μέτρων και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Eurogroup, αρμόδιες πηγές από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν σε όλους του τόνους ότι δεν αλλάζει το σύστημα των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια του ρεύματος ούτε και η εφαρμογή του market pass. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των μέτρων στήριξης που είναι ένα από ζητούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι ακόμη και αν χρειαστούν προσαρμογές, η στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί όσο βρίσκονται ψηλά οι τιμές των καυσίμων αλλά και των τροφίμων.
Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια για νέα μέτρα οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος 2,5-2,6 δισ. ευρώ (τα 600 εκατ. ευρώ από δαπάνες που δεν έγιναν το 2022), ποσό το οποίο θα μοιραστεί στο έλλειμμα μέσω της βελτίωσης των στόχων για το 2022 και το 2023 και σε ένα πακέτο μέτρων που θα θεσμοθετηθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Στη λίστα των μέτρων που έχουν προτείνει εδώ και μήνες το υπ. Οικονομικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία και θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνονται:
1 Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% για να ολοκληρωθεί η προεκλογική εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%. Το μέτρο θα έχει κόστος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ, είναι αναπτυξιακό, αφού θα ενισχύσει την απασχόληση και θα «περάσει» από τους θεσμούς. Τούτο, αφού και η ρήτρα συνολικής διαφυγής επιτρέπει μόνιμα μέτρα αν δεν ξεπερνούν σε κόστος το 0,2% του ΑΕΠ.
2 Η καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις σε όλους του δικαιούχους αλλά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Το συνολικό κόστος των 2,2 δισ. ευρώ θα σπάσει σε ετήσιες δόσεις με καθαρό δημοσιονομικό κόστος 430 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί με μόνιμα και έκτακτα έσοδα (το μέτρο είναι ούτως ή άλλως έκτακτο). Το σκεπτικό είναι ότι αποτελεί μια εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να κλείσει ώστε να σταματήσει να εγκυμονεί κινδύνους για τους επόμενους προϋπολογισμούς.
3 Η παράταση του καθεστώτος του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023. Με τον προϋπολογισμό του 2023 το ειδικό καθεστώς που ξεκίνησε από το 2020 λόγω της πανδημίας παρατάθηκε μέχρι και τα μέσα του 2023. Το κόστος του μέτρου θα είναι 250 εκατ. ευρώ.
4 Η σχεδιαζόμενη παράταση του market pass για άλλους τρεις μήνες που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο τίθεται υπό την αίρεση των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες. Αν δηλαδή υπάρξει πίεση να μην παραταθούν τα μέτρα στήριξης πέραν του πρώτου εξαμήνου, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να έχουν ανοδικές τάσεις, τότε θα γίνει διαπραγμάτευση να παραταθεί το μέτρο με λιγότερους δικαιούχους και ενίσχυση πάνω από το 10% των μηνιαίων αγορών, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί «στοχευμένο», ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους.
5 Η μερική έστω περικοπή του τέλους επιτηδεύματος, αν και βρίσκεται στο τραπέζι, θεωρείται ότι θα «βραχυκυκλώσει» το μέτρο της κατάργησης του τέλους για το 2023 σε όσες επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την απασχόληση είτε προσλαμβάνοντας νέους υπαλλήλους είτε αλλάζοντας τις συβάσεις εργασίας από έκτακτες σε μόνιμες. Επίσης, ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν θα είναι και αν υπάρχει και το δημοσιονομικό περιθώριο να υπάρξουν και νέα μόνιμα μέτρα.