Πώς θα δοθούν οι συντάξεις, στη σκιά του κορωνοϊού και ενόψει της 25ης Μαρτίου;
Η έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους να μην προσέρχονται για «ψύλλου πήδημα» στις τράπεζες φαίνεται να μην εισακούεται.
Παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές (υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων, τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), υπάρχουν πολίτες, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που προσέρχονται σε τράπεζες απλά για μια ενημέρωση βιβλιαρίου.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να καταβάλει νωρίτερα και τμηματικά τις συντάξεις ώστε να αποφευχθεί και ο συνωστισμός στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ήδη δουλεύουν με μικρότερο αριθμό εργαζομένων και στα καταστήματα έχουν υιοθετήσει την ελεγχόμενη είσοδο των πελατών τους, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα από το προβλεπόμενο τις συντάξεις στα Ταμεία για τον μήνα Απρίλιο.
Έτσι, οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
Το Δημόσιο, ΙΚΑ και ΝΑΤ θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 27 Μαρτίου
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου
Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 31 Μαρτίου
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Πέμπτη 2 Απριλίου
Ελληνική Eνωση Τραπεζών: 7 τρόποι για ασφαλείς και ανέπαφες συναλλαγές
Για τις συναλλαγές που μπορούν να διενεργούν χωρίς την φυσική τους παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορωνοϊού, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με σημερινή της ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα οι συναλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:
Αναλήψεις μετρητών
Με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.
Καταθέσεις μετρητών
Είναι δυνατή η κατάθεση μετρητών σε ΑΤΜ. Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Όσοι δεν είναι ακόμη κάτοχοι χρεωστικής κάρτας μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα.
Μαζικές εντολές πληρωμών
Υπενθυμίζεται ότι είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μαζικές πληρωμές εταιρειών, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking.
Ενημέρωση λογαριασμών Ταμιευτηρίου
Μην προσέρχεστε στα καταστήματα, για την ενημέρωση του βιβλιαρίου σας. Προμηθευτείτε χρεωστική κάρτα και ενημερωθείτε για το υπόλοιπο λογαριασμού και τις τελευταίες κινήσεις του από το ΑΤΜ. Εξάλλου το internet banking σας εξασφαλίζει, επίσης, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας.
Μεταφορές σε λογαριασμό
Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.
Πληρωμές σε τρίτους
Είναι δυνατή, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων, μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες.
Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων
Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή και χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας, και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM & internet banking.
Οι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων.
«Συνεχίστε τις συναλλαγές σας με τρόπο σύγχρονο, απλό και ασφαλή για όλους μας», αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.