Στο Παρίσι διεξήχθη διεθνής Σύνοδος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όπου και επετεύχθη συμφωνία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους εταίρους της Γαλλίας, δυτικούς και άραβες, να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας» καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ο Ολάντ ζήτησε, δε, από τις χώρες που συμμετέχουν στην Σύνοδο να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία. Στην Σύνοδο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες – οι μισές αραβικές – παρόντων των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού δήλωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, αλλά επίσης για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένης της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στο Παρίσι δεν παρέστη αντιπρόσωπος του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε σενάριο συνεργασίας μαζί του. Αντιθέτως το Ιράκ είχε ζητήσει οποιαδήποτε συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να περιλαμβάνει και την Τεχεράνη. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση καθώς «αν καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη».
Κατά τις συνομιλίες τέθηκε η νομική βάση μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους και καθορίστηκε ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται, στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας τουλάχιστον 40 κρατών που συγκροτούν οι ΗΠΑ, οι οποίες θα αναλάβουν το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης. Ο ρόλος του κάθε κράτους δεν έγινε ακόμη γνωστός.
Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν διατυπώσει ενστάσεις όσον αφορά τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε συριακό έδαφος. Και η Δαμασκός όμως έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε δράση σε έδαφός της χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση μαζί της θα θεωρηθεί επίθεση.
Σε συνέντευξή του λίγο πριν από τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιους έκανε γνωστό ότι σήμερα η χώρα του θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ. Ο Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα πως στόχος της σημερινής συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».