«Το στέλεχος “Δ” είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί θα τελειώσει η ιστορία» εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. Μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «COVID-19, η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα» την οποία διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, ο κ. Σύψας τόνισε: «Νομίζω ότι όλες οι πανδημίες τελειώνουν σε τρία χρόνια. Αρα το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί από την COVID-19, η οποία είτε θα έχει μετατραπεί σε μια εποχική ίωση είτε θα εξαφανιστεί εντελώς, όπως εξαφανίστηκε η ισπανική γρίπη».
Ο καθηγητής, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3. «Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» επεσήμανε ο κ. Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης αναφέρθηκε στη θεραπεία της COVID-19 και η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη στην εργαστηριακή διερεύνηση του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του. Τόσο ο κ. Σύψας όσο και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εστίασαν στην επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας αλλά και στα «μαθήματα»της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, συστήματος συνεχούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης των γιατρών αλλά και της επείγουσας Ιατρικής. Πρόσθεσε ότι η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.