Ένας Κούρδος πολιτικός είπε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έχει εγκαταστήσει 10.000 Άραβες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από την Τουρκία κουρδική πόλη Αφρίν στο Συριακό Κουρδιστάν, την κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία, οδηγώντας σε σημαντική αλλαγή στα δημογραφικά και μειώνοντας την κουρδική πλειοψηφία.
Μετά την κατοχή του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό τον Μάρτιο του 2018 μετά από δίμηνη σύγκρουση με τις κουρδικές δυνάμεις, ξεκίνησε μια πολιτική με στόχο την αραβοποίηση της κουρδικής περιοχής, με την υποστήριξη χρηματοδότησης από αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης.
Ο Αμπντουλραχμάν Άπο, ένας Κούρδος πολιτικός που δεν κατοικεί πλέον στο Αφρίν, αποκάλυψε στο Rudaw TV ότι 10.000 Παλαιστίνιοι είχαν επανεγκατασταθεί στην κουρδική πόλη μετά την εισβολή της Τουρκίας.
“Εκτός από τη δημιουργία 22 οικισμών στην περιοχή του Αφρίν, κάθε ένα από τα 360 χωριά έχει μετατραπεί σε οικισμούς. Εκτός από τους Σύρους Άραβες, υπάρχουν τώρα 10.000 Παλαιστίνιοι εγκατεστημένοι στο Αφρίν”, υποστήριξε ο πολιτικός.
Ανέφερε επίσης ότι ενώ οι Κούρδοι αποτελούσαν στο παρελθόν το 97% του πληθυσμού της πόλης, επί του παρόντος αποτελούν μόνο το 35-40%.
Ο πολιτικός τόνισε την απαγωγή χιλιάδων Κούρδων από το 2018, δηλώνοντας: “Μεταξύ του 2018 και του τέλους του 2023, 8.753 άτομα απήχθησαν στο Αφρίν, ενώ 6.892 αφέθηκαν ελεύθεροι. Δυστυχώς, 153 από αυτούς πέθαναν στην αιχμαλωσία λόγω βασανιστηρίων”.
Επιπλέον, η δημιουργία οικισμών στο Αφρίν έλαβε οικονομική υποστήριξη από Παλαιστίνιους. Αρκετοί παρατηρητές και παρατηρητές κατηγόρησαν την Τουρκία ότι σχεδιάζει δημογραφικό μετασχηματισμό στο Αφρίν.
“Από την αρχή της εισβολής στο Αφρίν, ο Ερντογάν είχε στόχο να εκτοπίσει τους κατοίκους και να εφαρμόσει δημογραφικές αλλαγές, ειδικά στην πόλη Αφρίν. Έβλεπα την επίθεση με βαριά όπλα του Ερντογάν στην περιοχή, αναγκάζοντας τον τοπικό πληθυσμό να φύγει”, παρατήρησε ο Μοχάμεντ Φαουάζ. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε μεταβιβάσει την ιδιοκτησία περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών και γης, στις δυνάμεις πληρεξουσίων της με σκοπό να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του Αφρίν, η οποία αποτελούνταν κυρίως από Κούρδους κατοίκους.
Ωστόσο, η οργάνωση Syrians for Truth and Justice (STJ), μια οργάνωση για τα δικαιώματα, είχε αναφερθεί στο παρελθόν το 2022 για τις επιβεβλημένες δημογραφικές αλλαγές στο Αφρίν. Ο Bassam Alahmad, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της STJ, σχολίασε: “Μετά την εισβολή στο Αφρίν, πολλοί μαχητές της αντιπολίτευσης και οι οικογένειές τους, μαζί με δεκάδες χιλιάδες αμάχους, εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της περιοχής του Αφρίν”.
Το 2013, το Συριακό Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD – ο πολιτικός κλάδος των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) – ίδρυσε τρία αυτόνομα καντόνια Τζαζίρα, Κομπάνι και Αφρίν και μια κουρδική κυβέρνηση σε ολόκληρο το Συριακό Κουρδιστάν το 2013. Στις 17 Μαρτίου 2016, οι κουρδικές και αραβικές αρχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας “ομοσπονδιακής περιοχής” που θα αποτελείται από αυτές τις ημιαυτόνομες περιοχές στο Συριακό Κουρδιστάν. Η Τουρκία στις 20 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά του YPG στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν και στις 18 Μαρτίου, τα τουρκικά στρατεύματα που υποστηρίζουν Σύριους ισλαμιστές μισθοφόρους μαχητές έδιωξαν τους YPG από την πόλη Αφρίν.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 ανακηρύχθηκε η Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας στην Αΐν Ίσσα. Έκτοτε, η Αυτόνομη Διοίκηση είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του μοντέλου της ομοσπονδιακής δημοκρατίας στους δήμους και τις περιφέρειες της Βορειοανατολικής Συρίας.
Πηγή capital.gr