Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Συρία:Για άλλα 50 χρόνια θα παραμείνει η βάση της Ρωσίας συμφώνησαν Πούτιν και Ασαντ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επικυρώνει τη συμφωνία με τη Δαμασκό,σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα διατηρήσει την αεροπορική της βάση στη Συρία για σχεδόν μισό αιώνα.

Η αρχική συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιανουάριο που μας πέρασε στη Δαμασκό, θέτει τους όρους χρήσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίν στην επαρχία της Λαττάκειας, την οποία αξιοποίησε η ρωσική πολεμική αεροπορία για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά δυνάμεων που μάχονται τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επικύρωσε τη συμφωνία μετά τη θετική ψήφο των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση Χμεϊμίν για 49 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης της συμφωνίας κάθε 25 χρόνια.

Η βάση βρέθηκε στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στη Συρία, που βοήθησαν τον Άσαντ, έναν απ’ τους στενότερους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Συρίας επισκέφθηκε τη βάση για να επιθεωρήσει τον εξοπλισμό και τα τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ φωτογραφήθηκε στο κόκπιτ ενός ρωσικού Sukhoi SU-35.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων