Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Συρία, η διπλωματία στα χέρια του Πούτιν!

Η Μόσχα θα φιλοξενήσει τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην διάρκειας 21 μηνών συριακή κρίση. Η επίσκεψη στη Μόσχα αποτελεί επακόλουθο των ρωσικών διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους της Συρίας την Πέμπτη. Ο Μπραχίμι, ο οποίος αποκάλυψε ελάχιστα σχετικά με την επίσκεψη του, συναντήθηκε με τον μαχόμενο απεγνωσμένα να διατηρηθεί στην εξουσία πρόεδρο της Συρίας Άσαντ τη Δευτέρα και σχεδιάζει μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιήσει συναντήσεις και με άλλους σύριους αξιωματούχους και αντικαθεστωτικούς.

Ο Μπραχίμι και η Μόσχα έχουν αφήσει να εννοηθεί την επιθυμία τους να επανενεργοποιήσουν την ειρηνευτική διαδικασία η οποία θα έχει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Παρόλα αυτά η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ένα σχέδιο το οποίο θα καλεί για την αποκαθήλωση του Άσαντ και δεν είναι σαφές εάν ο Μπραχίμι θα επιδιώξει των αποκλεισμό μελών του καθεστώτος Άσαντ από συμμετοχή τους στην προσωρινή κυβέρνηση.

Πολλοί αναλυτές αλλά και σοβαρές εφημερίδες της περιοχής μεταξύ των οποίων και η “Daily Star” του Λιβάνου, καλούν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ να αποσυρθεί από τη διαδικασία παραδεχόμενος την αποτυχία της, εκτός και υπάρχουν κάποιες μυστικές διαβουλεύσεις οι οποίες αφήνουν ελπίδες για μια θετική εξέλιξη. Όπως επισημαίνεται όλα τα μέχρι σήμερα σχέδια προβλέπουν την διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία και κάτι τέτοιο όλοι γνωρίσουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το λαό της Συρίας.

Εξάλλου, παραμένει ακόμη ορατός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς, κάτι το οποίο θα παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων