Στο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημανθεί πολλές φορές η θέση του κόμματος και της κυβέρνησης να προσχωρήσει στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των προγραμμάτων διάσωσης με ξεχωριστό ρόλο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πλέον με απόφαση του προέδρου Σουλτς ο μοναδικός ευρωπαϊκός οργανισμός που ελέγχεται σε κάποιο βαθμός από τους Ευρωπαίους πολίτες θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόβλημα.
Σε αυτή την προοπτική, η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στoν δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, εγκρίθηκε, τελικά, χθες η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίησή αυτής της πρότασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμού, του Κοινοβουλίου. Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς, όμως, να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.
Στην ομάδα εργασίας, η οποία θα αριθμεί 38 μέλη, η Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα εκπροσωπηθεί από τρεις ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Fabio De Masi και τον Thomas Handel.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και είχε εγκριθεί, καταρχήν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)