Γράφει ο Γιάννης Νικήτας,
Σε λιγότερο από είκοσι μέρες η χώρα οδηγείται σε πρώορες εκλογές εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Το κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και υπολοίπων κομμάτων είναι τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει να μετατοπίζεται η αντιπαράθεση και στα υπόλοιπα πολιτικά θέματα όπως είναι αυτά της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα των εθνικών θεμάτων. Στις παρακάτω γραμμές ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σημειώσουμε κάποιες παρελθοντικές του θέσεις ή και δηλώσεις βουλευτών αλλά και στελεχών του πάνω στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Το πρώτο σημείο τριβής είναι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πριν λίγο καιρό ο Στέλιος Κούλογλου παραχώρησε μια συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης των Σκοπίων. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία» και χαρακτηρίζει το θέμα της ονομασίας «γελοία διαμάχη την οποία δημιούργησε ο Αντώνης Σαμαράς». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο telegraf.mk, η οποία αναπαράγεται από άλλα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ (όπως εδώ στα αγγλικά από το independent.mk), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δηλώνει: «Αυτή η εξωφρενική διαμάχη δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη δεκαετία του ’90, ήμουν από τους λίγους δημοσιογράφους που ανέφεραν ότι το πρόβλημα σήμαινε πολιτική και εθνική αυτοκτονία. Δυστυχώς, αυτό έγινε πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα. Έχω μιλήσει γιαυτό το πρόβλημα πολλές φορές σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα Σκόπια, καθώς και για τις δυνατότητες επίτευξης μιας ειρηνικής και αποδεκτής λύσης. Όμως, σήμερα, πληρώνουμε το τίμημα της πολιτικής Σαμαρά». Ο Στ.Κούλογλου σημειώνει ακόμη: «Αποκαλώ την Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος». Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την θέση;
Προ μερικών μηνών προκλητικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιχάν Καραγιουσούφ στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να εισαχθεί στα νηπιαγωγεία η τουρκική ως η πρώτη γλώσσα διδασκαλίας και η ελληνική ως δεύτερη. «Η παιδεία και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα νηπιαγωγεία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μειονότητας και να είναι δίγλωσσες, δηλαδή στη μητρική γλώσσα και την ελληνική». «Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση εκπαιδευτικών λύσεων πρέπει να γίνει στη βάση της παραδοχής ότι η ορθή εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα παρέχει τη δυνατότητα για την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σπουδών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» πρόσθεσε. Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την θέση;
Επίσης, ποιες οι σχέσεις που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το εθνικιστικό «τουρκικό» κόμμα (DEB), απόκομμα του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαγράψει τον βουλευτή του κύριο Ζεϊμπεκ ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το εθνικιστικό «τουρκικό» κόμμα (DEB) το οποίο ζητά την απόσχιση της Θράκης; Αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα DEB; Πιο συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 2012, εκπρόσωποι του εθνικιστικού κόμματος DEB, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κόμματος Οζάν Αχμέτογλου (αρθρογράφο της τουρκόφωνης Γκιουντέμ) και την Νετζλά Τσαβούς (επικεφαλής του τομέα Γυναικών), πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Την επιτροπή του DEB την υποδέχτηκαν ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και υποψήφιος βουλευτής Νίκος Καλιαμπάκας μαζί με τοπικά κομματικά στελέχη και παραβρέθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής Χουσείν Ζεϊμπέκ.
Ακόμα πριν λίγο καιρό αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου και στενού συνεργάτη του Γιώργου Καμίνη, Δημήτρη Χριστόπουλου για «ενιαία συμπαγή τουρκική μειονότητα» στη Θράκη υποστηρίζοντας τα ύπουλα σχέδια της Τουρκίας στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την θέση;
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την τουρκική ένωση Ξάνθης η οποία είναι παράνομη βάση της απόφασης του Αρείου Πάγου; Σημειωτέων πως η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει με ανησυχία το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την αναγνώριση της ως νόμιμου σωματείου παρά την δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται άδικα και παράλογα η παραβίαση του στοιχειώδους συλλογικού δικαιώματος ελεύθερης ίδρυσης συλλόγων που προστατεύεται ρητά τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΣΥΡΙΖΑ και ελληνοτουρκικά.
Μεγάλη συζήτηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Γιάννη Μπαλάφα, στο Kontra Channel. “Θε περικόψουμε ισχυρότατα τις εξοπλιστικές δαπάνες”, είπε ο κ. Μπαλάφας, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με την Τουρκία πού βρίσκεται απέναντι, απάντησε: “Θα το ρισκάρουμε”, επαναλαμβάνοντας τη φράση τρεις φορές. Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την θέση;
Ο κύριος Θεοδωρίδης είχε δηλώσει στο facebook ότι τα Ιμια λέγονται Καρντάκ, πως κανονικά ανήκουν στην Τουρκία διότι αυτό κατανοεί κανείς διαβάζοντας τα παρακάτω, το μόνο που θα πετύχει θα είναι το ξεφούσκωμά του. Μάλιστα ο κος Θεοδωρίδης υποστηρίζει πως η Ελλάδα προκάλεσε την κρίση για να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη. Αυτό φυσικά μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί αφού τότε πρωθυπουργός ήταν ο …γνωστός Κώστας Σημίτης.
Ενώ δεν παραβλέπει να θεωρήσει παράλογη την όποια πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. Κε Τσίπρα μήπως θα έπρεπε να πείτε κάτι; Όχι τίποτε άλλο αλλά είστε και εντός συνόρων τώρα. Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση: «Τα Ίμια λέγονται Καρντάκ (η τούρκικη ονομασία τους) και ανήκουν στην Τουρκία γιατί είναι πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Κάλυμνο»! Επίσης, χαρακτηρίζει παράλογη αξίωση τα 12 μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης από την πλευρά της Ελλάδας. Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την θέση;
Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Κυπριακό επισημαίνει πως είναι υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα του.
ΣΥΡΙΖΑ & ΝΑΤΟ
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση που κερδίσει της επόμενες εκλογές θα επιδιώξει απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ επανέλαβε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου του 2014 ο τομεράρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Δρίτσας. Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι είναι επίσημη απόφαση του Συνεδρίου. Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρεί επίσης ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «είναι συνένοχη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν» αφού η ελληνική ειρηνευτική δύναμη, η οποία στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από μηχανικούς και ιατρικό προσωπικό, συμμετέχει σε μια αποστολή που «συνιστά επέμβαση του ιμπεριαλισμού σε ξένα εδάφη».
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας. Έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου για τη σύναψη της «ιδιαίτερα επικίνδυνης στρατιωτικής συμμαχίας με το επεκτατικό Ισραήλ» (βλ. Εκλογικό Πρόγραμμα), αδυνατώντας προφανώς να κατανοήσει τα γεωπολιτικά οφέλη που προκύπτουν από τη σύμπλευση των ελληνικών και ισραηλινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η καλή σχέση που έχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Σοφία Σακοράφα, με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Το εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων κ. Τσίπρα έχει πληγωθεί πολλές φορές από τις αντεθνικές δηλώσεις στελεχών των χαοτικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Διαγράψτε άμεσα τον κ. Θεοδωρίδη ή θα είστε απόλυτα συνυπεύθυνος. Η προτεινόμενη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο ιδεολόγημα του αριστερού απομονωτισμού και του άκρατου διεθνισμού. Δυστυχώς, πίσω από το φιλοευρωπαϊκό προσωπείο κρύβονται βαθιά αντιδυτικές και αντιευρωπαϊκές απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Κλείνοντας, λείπει η ρεαλιστική σχολή σκέψης ενώ κάθε ψήγμα πατριωτισμού είναι ανύπαρκτο.