Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για ανάγκη επενδύσεων, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλονται για ευθύνες απέναντι στην κρίση «η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς» και «το κατεστημένο του συνδικαλισμού», θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ήταν το 2013, που 11 από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατέθεσαν πρόταση ΣΟΚ στον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία ζητούσαν να κατέβουν τα όρια των μισθών στα 250 και 300 ευρώ.
«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» είχε προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερισίας.
«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. I will pass it through» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, εννοώντας ότι θα το διαβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, για να ξεφύγει από την πίεση.
«Δηλαδή για τι επίπεδα μισθών μιλάτε;» ρώτησε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι οκτώ από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών, με επικεφαλής στη μακρά συζήτηση που έγινε τους μάνατζερ των εταιρειών Barilla, Bic Violex και Nestle.
«Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα “μια δουλειά θέλω, ό,τι να ‘ναι και όσο να ‘ναι”», απάντησαν οι εκπρόσωποι των εταιριών στη διστακτικότητα του Κ. Χατζηδάκη να μειώσει παραπάνω τους μισθούς.
Αν κάποιος στην κυβέρνηση θεωρεί ότι με την πίεση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα δεν θα κατατεθούν ξανά τέτοιες προτάσεις, πλανάται πλάνη οικτρά. Και αν στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάποιες κόκκινες γραμμές, θα πρέπει να έχουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων ανάλογα με τον τύπο επενδύσεων που θέλουν για τη χώρα. Είναι πολύ καλός ο στόχος για ανάπτυξη με γνώμονα την τεχνολογία και την καινοτομία αλλά ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς γενναίες κρατικές χρηματοδοτήσεις στα πανεπιστήμια και τους αντίστοιχους οργανισμούς τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί. Και καλό είναι να μην ακούσουμε και από το ΣΥΡΙΖΑ τον κλασικό φιλελεύθερο μύθο που θέλει τον επιχειρηματία να αναλαμβάνει τα εκπληκτικά ρίσκα που απαιτούνται για την παραγωγή νέας τεχνολογίας. Τουλάχιστον όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.