Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Tην Τετάρτη το απόγευμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κηρύχτηκε «εξέγερση» κατά των δανειστών. Περίπου 18 ώρες αργότερα, από τις 12 το μεσημέρι της επομένης, χωρίς κάποια νέα απόφαση του οργάνου αλλά εξαιτίας των μηνυμάτων από το «μέτωπο» που κινούνταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, η «εξέγερση»… ατόνησε ξαφνικά, παρόλο που κάποια τμήματα του στρατεύματος συνέχισαν να επιχειρούν μεμονωμένα με βάση το κλίμα της προηγούμενης μέρας…
Παρόλο που το εκκρεμές κινείται διαρκώς μεταξύ των πολιτικών άκρων «Υπογράφουμε – δεν υπογράφουμε» και «Συμφωνία – ρήξη», ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μετάπτωση πήρε τόσο έντονα τα χαρακτηριστικά της «πολιτικής σχιζοφρένειας»!
Το απόγευμα της Τετάρτης, λοιπόν, η ενημέρωση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο με τους δανειστές, ότι δεν δέχονται ούτε ίχνος «κόκκινης γραμμής», ότι χωρίς συμφωνία και χρηματοδότηση δεν μπορεί να πληρωθεί η μεγάλη δόση των 748 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου και επομένως ότι τα πράγματα οδηγούνται προς ραγδαίες και συγκρουσιακού χαρακτήρα εξελίξεις. Εντελώς αναμενόμενα, η πρόταση ήταν να τεθεί το κόμμα σε γενική επιφυλακή και να γίνουν όλες οι προετοιμασίες ώστε από τη Δευτέρα 11 Μαΐου να παρθούν «έκτακτα» μέτρα οικονομικού χαρακτήρα ενόψει της στάσης πληρωμών της επομένης αλλά και μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες (εκλογές).
Το κλίμα της συζήτησης αποτυπώθηκε σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο υπαινιγμός περί πολιτικού ανένδοτου ήταν πρόδηλος. Ταυτόχρονα, υπό την επήρεια αυτoύ του κλίματος, συντάχθηκε και το γνωστό non paper προς τους δημοσιογράφους.
Η είδηση κυκλοφόρησε ακαριαία σε ΜΜΕ, πρεσβείες, διεθνή κέντρα. Και, παράδοξα, το πρώτο «θύμα» της… εξέγερσης ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης! Ο οποίος την ίδια ώρα είχε μεταβεί στη Φραγκφούρτη για να συναντήσει τον κ. Ντράγκι. Λέγεται ότι ο κ. Ντράγκι τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση παρουσιάζοντάς του μεταφρασμένο το… non paper των Αθηνών και λέγοντάς του περίπου «πώς μπορούμε να μιλάμε για καλή θέληση για επίτευξη συμφωνίας όταν το κόμμα σου στην Αθήνα κηρύσσει τον πόλεμο»… Ο Γιάννης Δραγασάκης βγήκε έξαλλος από τη συνάντηση και απείλησε με παραίτηση αν δεν μαζευόταν το κλίμα του «πολεμικού κομμουνισμού» που εξέπεμπε το κόμμα στην Αθήνα.
Ενώ όμως το βράδυ της Τετάρτης συνέβησαν αυτά, από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης οι ειδήσεις περί σύγκλισης με τους δανειστές, περί προόδου που δημιουργεί προϋποθέσεις για συμφωνία κ.λπ., κατέκλυσαν σταδιακά τα μέσα ενημέρωσης! Το χρηματιστήριο και κυρίως οι τράπεζες γνώριζαν σημαντική άνοδο, η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιουνκέρ απέφερε (κάτι μάλλον σπάνιο) ένα είδος κοινής ανακοίνωσης, δημοσιοποιήθηκε κοινή ανακοίνωση των θεσμών με θετικό πρόσημο! Και όχι μόνο αυτό, αλλά σαν έτοιμες από καιρό, άρχισαν να διαρρέουν στον Τύπο (διεθνή και εγχώριο) αναλυτικές λίστες με μέτρα που αποτύπωναν το έδαφος της σύγκλισης. Και προς το βράδυ της ίδιας μέρας, στα κανάλια στελέχη που την προηγουμένη είχαν ανέβει στα οδοφράγματα της… εξέγερσης προετοίμαζαν το έδαφος για την «υποδοχή» της προδιαγραφόμενης συμφωνίας! Την ίδια στιγμή που απομονωμένα, κακώς ενημερωμένα και… εύπιστα τμήματα του στρατεύματος συνέχιζαν να οργανώνουν την… εξέγερση.
Είναι η πρώτη φορά στη μετεκλογική περίοδο για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που το «κρύο ζεστό» παίρνει τη μορφή ενός τέτοιου τραγέλαφου και βιώνεται μια τέτοια οξεία μετάπτωση σε διάστημα μικρότερο του 24ώρου. Πράγμα που αφήνει τα αναπόφευκτα ίχνη του, ενώ ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση: Ο «συναγερμός» της Τετάρτης ήταν πραγματικός ή… εικονικός – μια κυνική σκηνοθεσία όπου στελέχη και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους και διαβάζοντας λάθος σενάριο στο πλαίσιο ενός διαπραγματευτικού ελιγμού; Τι συνέβη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ώστε να υπάρξει τόσο θεαματική μεταστροφή κλίματος; Πώς φτάσαμε από την «εξέγερση» στη διαφαινόμενη συμφωνία με πλήρη (αν ισχύουν τα απολύτως συγκλίνοντα δημοσιεύματα) εγκατάλειψη των «κόκκινων γραμμών»;
Το σίγουρο είναι ότι η όλη υπόθεση κάποιους εξέθεσε ανεπανόρθωτα, ενώ επιβάρυνε κατά πολύ το «νευρικό σύστημα» του κόμματος. Πιθανότατα τις συνέπειες θα τις δούμε πολύ σύντομα…