Χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης κυρώθηκε πριν από λίγο το παράρτημα της Σύμβασης Χρηματοδότησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να επιμείνουν στον κοινοβουλευτικό τους ακτιβισμό ψηφίζοντας «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο.
Την στάση των κομμάτων στηλίτευσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος τόνισε πως τα χρήματα που θα πάρει η χώρα αγγίζουν τα 36 δισ. ευρώ αλλά τα κόμματα δεν αναγνωρίζουν τη σημασία τους. «Παίρνουμε 18,2 δισ. ευρώ που δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε και εσείς δεν αναγνωρίζετε και μηδενίζετε όλη τη προσπάθεια που κάνει η ελληνική πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει η συμφωνία για την έξτρα χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι δε χαρακτηριστικό πως η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση στη χώρα μας ύψους 4,7 δισ. ευρώ, καθώς και διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στη προσπάθεια του πάντως να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματος του, ο Πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για κυβερνητικό σχέδιο να μοιράσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει τη πρόσβαση στους πόρους του ταμείου σε «λίγους και εκλεκτούς».
Σε κοινωνικά προγράμματα η μη επιστρεπτέα κοινοτική στήριξη των 18,2 δισ. ευρώ
Έχουν αξία τα σχόλια του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σημείωσε στην καταληκτική ομιλία του ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Συνέδεσε μάλιστα τις δηλώσεις αυτές με την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι με την κύρωση αυτής της συμφωνίας «τα χρήματα τα οποία θα πάρει η πατρίδα μας και τα οποία, προφανώς, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει και γι’ αυτό δεν ψηφίζει, ανέρχονται σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, 18,2 δισεκατομμύρια μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική συνεισφορά και 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακή στήριξη». Όπως εξήγησε, τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει πίσω, είναι για να τρέξουν σε κοινωνικά προγράμματα, σε στήριξη, σε ανακαινίσεις νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.ά.
Ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε επίσης προηγούμενη αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για την κατάθεση από τον ίδιο, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αλλοίωση στα «Τέμπη». Όπως είπε, «καταθέτουμε χαρτιά, για να είναι στη Διαύγεια και να μπορεί ο καθένας να τα παίρνει και να κρίνει αν έχει υπάρξει αλλοίωση και να μην δημιουργεί εντυπώσεις λανθασμένες και ψευδείς», είπε ο κ. Παπαθανάσης απευθυνόμενος στην κ. Κωνστανοπούλου. Νωρίτερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε επικρίνει τον κ. Παπαθανάση ότι έχει εμπλακεί προσωπικά στο «μπάζωμα», και ότι «ήρθατε στις 03.00΄ το πρωί στη Βουλή […] και καταθέσατε τα πειστήρια του μπαζώματος από τα οποία προκύπτει ότι πρώτον το μπάζωμα ξεκίνησε χωρίς κανένα έγγραφο, στα μουλωχτά δηλαδή, αλλά με την επίβλεψη και τις εντολές του κ. Μητσοτάκη που επελήφθη από την πρώτη στιγμή».