Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην Κουμουνδούρου λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος στις 22 Φεβρουαρίου. Η δημοσιοποίηση από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη διαδικτυακού ερωτηματολογίου προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με ερωτήσεις που αφορούν την ταυτότητα, τα πολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και το όνομα και το λογότυπο του κόμματος αποτέλεσαν το νέο φιτίλι που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη και άλλων προβεβλημένων στελεχών που μέχρι σήμερα είχαν διατηρήσει χαμηλούς τόνους στην εσωκομματική σκακιέρα. Λίγο μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανάρτηση Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε εμμένοντας στο ερωτηματολόγιο.
«Σύγκληση των οργάνων πριν πάμε σε συνέδριο διάλυσης»
Πάντως, η επιλογή της κ. Γεροβασίλη -στελέχους που ανέκαθεν βρισκόταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα- να ζητήσει τη σύγκληση των κορυφαίων καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος πριν το συνέδριο είναι ενδεικτική της εκρηκτικής ατμόσφαιρας εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η φόρτιση και η επιτακτική διάθεση της πρώην υπουργού αποκρυσταλλώνονται απόλυτα στο σημείο όπου τονίζει ότι η Κ.Ε. και η Π.Γ. του κόμματος πρέπει να συνέλθουν «πριν δηλαδή αυτό (σ.σ. το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου».
Τόσο η λέξη «διάλυση», όσο και η επίκληση στην «παρακαταθήκη» του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύουν το εύρος της ανησυχίας του κορυφαίου στελέχους του κόμματος, αλλά και την προσπάθεια κινητοποίησης και ενεργοποίησης μερίδας της βάσης που παρ’ ότι δεν ταυτίζεται με τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας, παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με καθοριστικό κριτήριο την «πολιτική κληρονομιά» και το αποτύπωμα του πρώην πρωθυπουργού.
H Ολγα Γεροβασίλη, είχε ήδη εκφράσει την ενόχλησή της για διαδικαστικά και πολιτικά ζητήματα στην πορεία προς το συνέδριο κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη όπου φέρεται να επισήμανε πως «δεν είναι ωραίοι ούτε οι οργανωτικοί αιφνιδιασμοί ούτε οι πολιτικοί».
Αντιδράσεις από Σπίρτζη και Ρήγα
Ο νέος πολιτικός αιφνιδιασμός Κασσελάκη, όμως, δεν ενόχλησε μόνο τη βουλευτή του κόμματος, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα». Ο πρώην υπουργός κάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του τον Στέφανο Κασσελάκη να συγκαλέσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει συμπληρώσει το επίμαχο ερωτηματολόγιο και ούτε πρόκειται.
Αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση του Πάνου Ρήγου, μέλους της Π.Γ. που θεωρείται ότι ανήκει στον πυρήνα των υποστηρικτών του νυν προέδρου. Ο κ. Ρήγας, σε ανάρτησή του, τονίζει ότι «η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε». Σημειώνει δε ότι ο πρόεδρος του κόμματος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση και επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα «μακριά από προσωπικές στρατηγικές».
Επιμένει ο Κασσελάκης, στηρίζουν Τζάκρη και Κασσιμάτη
Την πρόθεσή του να εμμείνει στο ερωτηματολόγιο -χωρίς να κάνει κάποια αναφορά για ενδεχόμενη σύγκληση των οργάνων πριν το συνέδριο- γνωστοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τεκμηρίωσε τη θέση του λέγοντας ότι στο κόμμα που οραματίζεται «τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς τήν υπόψη».
«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».
Μάλιστα, έσπευσε να αναφέρει ότι ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Η επιλογή να αναφερθεί στο έτος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στις διαδικασίες της λεγόμενης «διεύρυνσης» του κόμματος μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται επί της ουσίας στο «φιλοτσιπρικό» ακροατήριο, απαντώντας έτσι στην αιχμή της Ολγας Γεροβασίλη περί ενδεχόμενης διάλυσης «του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε στη διακυβέρνηση».
Πιο αιχμηρή ήταν η απάντηση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία επίσης ανήκει στη φρουρά των νεοπροεδρικών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή της στην Αυγή, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους «διαφωνούντες» ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων». Υπερ του ερωτηματολογίου τοποθετήθηκε και η βουλευτής του κόμματος Νίνα Κασιμάτη, η οποία, μάλιστα, έκανε λόγο για ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος.
Ανοιχτά μέτωπα έως το συνέδριο
Eκτός των ήδη εκδηλωμένων αντιδράσεων, μούδιασμα και αμηχανία επικρατεί και σε άλλες «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη.
Η κοινή συνισταμένη της προβληματικής αφορά το γεγονός ότι ενώ το κόμμα οδηγείται σε μη καταστατικό συνέδριο, τα ερωτήματα που τίθενται στο ερωτηματολόγιο είναι βαθύτατα καταστατικά, καθώς αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα, το όνομα και το λογότυπο του κόμματος. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των κειμένων που θα συζητηθούν στο συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξουν παρά το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου.
Ειδικότερα, φαίνεται ότι από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα διατηρείται στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνει την πρόταση του ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που βασίζεται πάνω στη θέση του για συγκρότηση του «Μετώπου Δημοκρατίας». Μένει να φανεί αν οι τελευταίες εξελίξεις αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στρατηγική του Νίκου Παππά πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή το «αίνιγμα» για τη στάση της ηγεσίας απέναντι στον Παύλο Πολάκη μετά την αποχή του στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει στον αέρα, με πηγές της Κουμουνδούρου να θεωρούν δύσκολο το σενάριο της διαγραφής, χωρίς, όμως, να αποκλείεται το σενάριο ενός εσωκομματικού ανασχηματισμού. Σημειώνεται ότι ο Χανιώτης βουλευτής είναι υπερσυντονιστής των κοινοβουλευτικών τομέων του κόμματος.
Τέλος, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες αναμένουν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετείχε σε κάποια πολιτική εκδήλωση έως την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος. Μένει να φανεί, λοιπόν, ο τρόπος, ο χρόνος και οι σημειολογικές λεπτομέρειες οι οποίες θα «ντύσουν» την παρουσία Τσίπρα στο 4ο -και από ό,τι φαίνεται κομβικό- συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr