Ενα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου. Οι λεγόμενοι «6+6», που συνεδρίασαν χθες, παρότι δεν κατέληξαν σε κάποιο κείμενο αποχώρησης ή σε κάποια οριστική απόφαση, σημειώνουν ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης, ενώ η ίδια η πρώην υπουργός Εργασίας στην τοποθέτησή της έστειλε το μήνυμα ότι η συμβίωση δεν είναι δυνατή.
«Αδύνατη η συμβίωση με την παρούσα ηγετική ομάδα»
Οπως υπογραμμίζουν πηγές από το περιβάλλον της κ. Αχτσιόγλου, «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρώην υπουργός Εργασίας έκανε λόγο, στη διάρκεια της τοποθέτησής της, για δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών με τη νέα ηγεσία, για την οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είχε κινηθεί διαφορετικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως δόθηκε χρόνος μετά την εκλογή Κασσελάκη, αλλά ότι οι επιλογές που ακολουθήθηκαν από τη νέα ηγετική ομάδα ήταν διχαστικές.
Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προς τα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και υπερασπίστηκε την προοπτική αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο έμεινε ανοιχτό, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα έως την οριστική ρήξη.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Νάσο Ηλιόπουλο κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι το βήμα προς τον ενδεχόμενο σχηματισμό κάποιου νέου φορέα πρέπει να είναι στέρεο και να έχει στραμμένο το βλέμμα στην προοπτική η Αριστερά να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια προσωπική βεντέτα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα αν η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της ρήξης κάνει καλό ή κακό, με τον ίδιο να απαντά ότι «κάνει κακό».
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των «6+6» φάνηκε πως η πλειοψηφία της βάσης επιθυμεί την άμεση έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα μέλη έχουν ήδη υπογράψει κείμενα αποχώρησης και αναμένουν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων όπου ανήκουν ώστε να φύγουν και τυπικά από το κόμμα.
Τα επόμενα βήματα των «6+6»
Ως προς τα επόμενα βήματα των κεντρικών στελεχών των «6+6», πηγές από την ομάδα Αχτσιόγλου σημειώνουν με νόημα ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι αυτό σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν, χωρίς, σύμφωνα με τα παραπάνω, να αποκλείεται τίποτα.
Επιπλέον, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης, ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν επιτακτικά την επίσπευση της οριστικής ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική δημιουργίας νέου φορέα ενόψει των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη συμπόρευσης με την «Ομπρέλα», σε μια λογική υπέρβασης των παθογενειών του παρελθόντος.
Και η ίδια η ηγετική ομάδα των «6+6» σκιαγράφησε το διακύβευμα της επόμενης μέρας, θέτοντας το ερώτημα για το αν ο χώρος έχει την ανάγκη από έναν φορέα ιδεολογικής καθαρότητας ή από έναν φορέα που θα έχει στόχο να διεκδικήσει την κυβερνητική προοπτική, με τα ίδια τα στελέχη να απαντούν πως η προοπτική να επανέλθει η Αριστερά στη διακυβέρνηση είναι αναγκαία και επιτακτική.
Τέλος, παραμένει υπαρκτό ζητούμενο ο «μαγικός» αριθμός «δέκα» για τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το «10» δεν συμπληρώνεται οριακά από τις δύο αποχωρήσεις της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Πέρκα) και από τις επτά υπογραφές διαφωνούντων που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Φωτίου), που για την ώρα παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωνε η «Κ», υπάρχουν βουλευτές που ενδεχομένως θα κινητοποιούνταν ιδιαιτέρως αν υπήρχε κάποια παρέμβαση του ιστορικού στελέχους του κόμματος, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ δύο – τρία πρόσωπα από την Κ.Ο. φαίνεται πως θα μπορούσαν να μετρηθούν στους εν δυνάμει αποχωρήσαντες.
Διαδικτυακός πόλεμος για τον «βούρκο» του Ηλιόπουλου
Ενώ η συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου βρισκόταν σε εξέλιξη, διαρροή μιας φράσης περί «κομματικού βούρκου» που αποδόθηκε στον Νάσο Ηλιόπουλο, άνοιξε ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά διαδικτυακό.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Ακρίτα, αναφερόμενη στα όσα αποδόθηκαν στον Νάσο Ηλιόπουλο, σημείωσε σε ανάρτησή της: «Σήμερα μάς δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη κυλιέται στο βούρκο. Ανάμεσα τους κι εγώ. Χτες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος. Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου».
«Ολος ο κόσμος που παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, είμαστε κατά τον κ. Ηλιόπουλο “ο βούρκος”! Εμείς με τον λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά», τόνισε η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ελένη Αυλωνίτου, την ώρα που στα σόσιαλ μίντια μαινόταν ένας νέος «πόλεμος» μεταξύ προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με στελέχη, μάλιστα, της «Ομπρέλας» που έχουν ήδη αποχωρήσει να υπερασπίζονται τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Λίγη ώρα αργότερα, απάντηση στα όσα γράφτηκαν και διακινήθηκαν έδωσε ο ίδιος ο κ. Ηλιόπουλος με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια: «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα.
Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνιζε.
Ωρα αποφάσεων και για τη Νεολαία
Χθες το πρωί, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης των «6+6», καταγραφόταν και η πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση οργάνωσης Νεολαίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τόνιζε σε πολιτική της απόφαση: «Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με την παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στην πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες , μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν ανάλογα κείμενα και από άλλες οργανώσεις ανά την επικράτεια, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.
Σημειώνεται ότι στην πορεία του Πολυτεχνείου η πλειονότητα των στελεχών της Νεολαίας του κόμματος συμμετείχαν στα μπλοκ της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ («Δίκτυο») και όχι στα κεντρικά μπλοκ του κόμματος, σε μια κίνηση διαφοροποίησης από τη νέα ηγεσία.
Στην Αθήνα, στο μπλοκ της φοιτητικής παράταξης του «Δικτύου» –χώρια, δηλαδή, από το πανό του ΣΥΡΙΖΑ– βρέθηκαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, στελέχη των «6+6» που συνεδριάζουν σήμερα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της Νεολαίας του κόμματος είχε στηρίξει προεκλογικά την Εφη Αχτσιόγλου, ενώ διατηρεί δίαυλους επικοινωνίας με τους δύο πρώην γραμματείς της Νεολαίας Συνασπισμού και νυν μέλη των «6+6», Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Πηγή kathimerini.gr