Την αλληλεγγύη του προς το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Τομέας και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, η κ. Μενδώνη ανακαλεί “για λόγους δημοσίου συμφέροντος” την παραχώρηση του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στερώντας του τη στέγη, που αποτέλεσε τοπόσημο για τις Τέχνες και τα Γράμματα επί σειρά ετών.
Θαμμένος κάτω από εκατοντάδες λέξεις και τόνους γραφειοκρατίας, βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης: ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση με τίτλο “Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου”, που σύμφωνα με την κ. Μενδώνη δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου, αφού “αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος”.
Καταφεύγει, μάλιστα, στη διαστρέβλωση της αλήθειας, μιλώντας για οικονομικά οφέλη από την εκδήλωση, αναφέροντας ότι “οι επισκέπτες της εκδήλωσης καλούνται εγγράφως και με τρόπο πανηγυρικό σε απαραίτητη συνεισφορά σύμφωνα με τη σχετική αφισα-πρόσκληση”, ενώ στην αφίσα αναφέρεται ρητά ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.
Είναι απολύτως εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση είναι εκδικητική, με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δίνουν δυναμικά και αμετακίνητα μάχες για το δημόσιο συμφέρον και συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πληρώνοντας συχνά βαρύ τίμημα. Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Μύκονο και τη χυδαία επίθεση του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου προς την προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας. Η κ. Μενδώνη επιλέγει, αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, να επιτεθεί στο Σύλλογό τους, ο οποίος, είναι αλήθεια, συγκρούστηκε μαζί της σε μια σειρά θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Το κάνει, μάλιστα, παρεμβαίνοντας με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά του, αφού οι εκλογές του Συλλόγου είναι σε λίγες εβδομάδες».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Η σπουδή της υπουργού, όμως, να τιμωρήσει τον ΣΕΑ, δείχνει και την αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στην τραγωδία της Πύλου, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και αξιωματούχων της Frontex. Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με το μανδύα της γραφειοκρατίας μας γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας.
Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θυμίζουμε στην υπουργό πολιτισμού και την κυβέρνηση ότι το κτήριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη το 1982 και από τότε μέχρι σήμερα ουδείς υπουργός πολιτισμού διανοήθηκε να εκδώσει ανάλογη απόφαση, που να αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και πρωτοφανούς παρέμβασης στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία ενός ιστορικού συλλόγου όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητάμε από την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει την κατάπτυστη και αυταρχική αυτή απόφαση».