Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Στο τέλος της εβδομάδας η παρουσίαση του νέου οικονομικού προγράμματος

Σε εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να είναι σε θέση να παρουσιάσουν το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κόμματος στο τέλος της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα γίνει σε περιορισμένο ακροατήριο, λόγω της πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να είναι το συντομότερο δυνατόν έτοιμη η επικαιροποιημένη πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης για δύο λόγους:

α) εκτιμούν ότι για την κυβέρνηση «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τις δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Με δεδομένη την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτό το πεδίο λειτουργούν ως επιταχυντής της ύφεσης, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι από το φθινόπωρο θα αυξηθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.

β) Στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να πιαστούν εξαπίνης σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός επιχειρήσει αιφνιδιασμό με πρόωρες εκλογές, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αν και η εκτίμηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια είναι ότι δύσκολα ο Κ. Μητσοτάκης θα πάρει τέτοια απόφαση, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι υπάρχουν σχετικές σκέψεις και πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο

Το βέβαιο είναι ότι στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η μεσαία τάξη. Αφενός, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτή θα είναι το πρώτο «θύμα» της κρίσης. Αφετέρου, γνωρίζουν καλά ότι το άνοιγμα προς το Κέντρο περνά και μέσα από την αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με τα μεσαία στρώματα, μία σχέση που είχε διαρραγεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις προηγούμενες αλλεπάλληλες επαφές με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου στις συγκεκριμένες συναντήσεις επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων στην οικονομία. «Το πρόγραμμά μας θα είναι και ένα κάλεσμα να ληφθούν, έστω και τώρα, μέτρα ώστε να υπάρξει μία δεύτερη, ύστατη ευκαιρία να μην βρεθούμε τον Σεπτέμβρη μπροστά σε συντρίμμια», λέει στο iefimerida.gr συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επεξεργάζονται οι Τσακαλώτος, Παππάς, Ατσιόγλου, θα υπάρχει και μεγάλη έμφαση στα εργασιακά, με προτάσεις ενίσχυσης του μισθού μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τόσο τον εργαζόμενο όσο και την επιχείρηση.

Φθορά στην κυβέρνηση και τέλος στην εσωστρέφεια

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υποπίπτει σε καθημερινά λάθη, τα οποία αργά αλλά σταθερά δημιουργούν φθορά στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου. Τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση με την ανάρτηση του Α. Σκέρτσου για την υπόθεση Τοπαλούδη. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η θέση του για μη άνοιγμα των σχολείων έχει σημαντική κοινωνική απήχηση και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το άνοιγμα και των άλλων τάξεων, πλην της Γ΄Λυκείου, τη Δευτέρα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δοθεί οριστικό τέλος σε φαινόμενα εσωστρέφειας που έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους τις προηγούμενες μέρες. Αν και το κλίμα ανάμεσα σε συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα ψυχρό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί καταστάσεις του παρελθόντος και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει, αν χρειαστεί, και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό το μήνυμα, θα στείλει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην «Αυγή» η οποία θα δημοσιευτεί την Κυριακή.
Πηγή: iefimerida.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων