Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ, το PLAN A του ιστορικού συμβιβασμού

Το πόσο ατυχής ήταν πολιτικά η συγκυρία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Αργεντινή την ώρα που απεγνωσμένοι πολίτες λεηλατούσαν super market δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Ήταν απλώς μία ακόμη ένδειξη πως το ταξίδι στην Λατινική Αμερική σχεδιάστηκε με προχειρότητα χωρίς καν να συνεκτιμηθούν οι κοινωνικές εξελίξεις σε μία χώρα την οποία μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικαλεστεί ως παράδειγμα προς μίμηση… Το αντιπαρέρχομαι ελπίζοντας πως η επόμενη υπερατλαντική έξοδος του κ. Τσίπρα, στις ΗΠΑ μέσα στον Γενάρη, δεν θα σχεδιαστεί βεβιασμένα και μόνο για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς λόγους.

Υποτίθεται πως στην Κουμουνδούρου περιμένουν την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΝ από την Λατινική Αμερική προκειμένου να θέσουν από τις αρχές του νέου χρόνου σε εφαρμογή -γιατί είναι και το τζετ λανγκ στην μέση- το περίφημο Plan A του ΣΥΡΙΖΑ. Τί είναι το plan A; Είναι απλούστατα η οικονομική απάντηση της ηγετικής ομάδας στο plan b (επιστροφή στην δραχμή, έξοδος από ευρωζώνη) που παραθέτει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η τάση που έχει ως επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως μαθαίνω από πηγές που συμμετέχουν στην εκπόνηση του Plan Α πρόκειται για ένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με τις περίφημες προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς καταγγελίες των μνημονίων κλπ. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και τίποτα παραπάνω. Όσο για εκείνα τα σπουδαία περί επαναφοράς των μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, ξεχάστε τα. Ήδη έχουν πάει στις καλένδες της Κουμουνδούρου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων