«Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα και δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης – «είναι μια κίνηση που εμπεριέχει και ισχυρές δόσεις υποκρισίας» η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για «ψαλίδι» 50% στις βουλευτικές αποζημιώσεις
Με τις δικές του προτάσεις για τη θεραπεία των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση ενάμιση μήνα από την έναρξη της πανδημίας στο δημόσιο διάλογο, προκρίνοντας, μεταξύ άλλων, οριζόντια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ύψους 2 δις ευρώ (δηλαδή 1% του ΑΕΠ) σε μηνιαία βάση, αλλά και άλλα «ριζοσπαστικά» μέτρα για την αντιμετώπιση της «τεράστιας, δομικής πρόκλησης» του κορονοϊου.
«Η κοινωνία χρειάζεται οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα, ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του αύριο» εκτίμησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι «και οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν. Προκύπτουν από την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η συλλογική προσπάθεια του λαού μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σε μια σειρά από χώρες» παγκοσμίως.
Εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι στο οικονομικό σκέλος των επιπτώσεων του κορονοιού βαδίζει με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε πως πρέπει να «επιδοτηθεί πλήρως το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων», προσδιορίζοντάς το σε 2δις ευρώ το μήνα (1% του ΑΕΠ), δείχνοντας ταυτόχρονα ως δυνητική δεξαμενή άντλησης των απαιτούμενων πόρων από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι ασφαλείας» της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που ο ίδιος προέβλεψε χρονικό βάθος της νέας, αυτής παγκόσμιας κρίσης. Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση «δεν αλλάξει άμεσα ρότα και δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Φρένο στην αναστολή εργασίας
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση «επιδίδεται σε έναν διαγωνισμό προχειρότητας, αναποτελεσματικότητας και πανηγυρικής αναγγελίας παρεμβάσεων που δεν επαρκούν ούτε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των πολιτών» παρατήρησε ο κ. Χαρίτσης και κατέθεσε δέσμη μέτρων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αναλυτικά:
1. Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους.
2. Άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων. Επιπλέον, να νομοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
3. Καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις.
5. Άμεση παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.
Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας», ενώ κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη ολιγωρία» από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, ως μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
1. Πλήρης εξοπλισμός όλων των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους.
3. Άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
4. Επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1000 γιατροί).
5. Επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί.
6. Ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
7. Αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με απαραίτητη την επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος.
8. Προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό.
«Υποκρισία» Μητσοτάκη
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνδράμει ως πολιτικός φορέας συνολικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα με αφορμή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για περικοπή κατά 50% των βουλευτικών αποζημιώσεων, ο κ. Χαρίτσης εντόπισε ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού «εμπεριέχει βεβαίως έναν ισχυρό συμβολισμό», αλλά «είναι μια κίνηση που εμπεριέχει και ισχυρές δόσεις υποκρισίας», όταν «προέρχεται από μια κυβέρνηση που δεν είχε πάρει πρωτοβουλίες και δεν προέβη στις αναγκαίες δαπάνες για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, κατέληξε.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να παρέμβει πρωταγωνιστικά και όχι ως θεατής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», αποδίδοντας «υπαρξιακή» διάσταση για το μέλλον της ΕΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Θα είναι εγκληματικό για την ΕΕ να ακολουθήσεις τις ίδιες πολιτικές, την ίδια ολιγωρία που ακολούθησε και στις προηγούμενες κρίσεις» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, αποτιμώντας την υπόθεση του ευρω-ομολόγου «πάρα πολύ χρήσιμη για να υπάρξει διαμοιρασμός βαρών και αμοιβαιοποίηση του χρέους». «Δεν πρέπει να πάμε σε λογικές συμβιβασμού και ισορροπιών» απάντησε ακόμη αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας πως «είναι απαραίτητο να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση με όποιο μέσο και αν χρειαστεί αυτό».