Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες ενάντια στον ΕΟΔΥ

Τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να εξεταστεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων που μιλούν για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή ζητούν να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες περι «διπλών βιβλίων» στον ΕΟΔΥ ενισχύονται «λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη (η οποία με άλλους συναδέλφους της είχε αναδείξει το σκάνδαλο) ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω «ασφυκτικής πίεσης του Μαξίμου», δηλαδή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Άρα, στο αρχικό σκάνδαλο, του παράλληλου συστήματος καταγραφής στοιχείων και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος».

Η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει ως εξής:

Προς: τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την ΑΠ 141/1-12-2020 Επιστολή μας, σας είχαμε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να εξεταστούν πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικές με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ενώ ήδη από τον Απρίλιο υπεύθυνη για την τήρηση του Μητρώου Ασθενών είχε οριστεί η ΗΔΙΚΑ (βλ. σχετ. Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Υγείας και Επικρατείας υπ’ αρ. 2650/10-04-2020, Β’ 1298), ο ΕΟΔΥ μετά από αρκετό διάστημα, δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά, λίγο πριν εισέλθουμε σταδιακά στη φάση του β’ κύματος της πανδημίας, επέλεξε, για λόγους που πρέπει να διερευνηθούν, να αλλάξει τη στάση του και τον τρόπο συνεργασίας του με την αρμόδια «επιτροπή εμπειρογνωμόνων». Επισημαίναμε, επίσης, ότι τα παραπάνω ήταν σε γνώση ακόμη και άμεσων συνεργατών του Πρωθυπουργού.Το αίτημα μας αυτό θέσαμε μετ’επιτάσεως και προφορικά ενώπιον της Επιτροπής στη συνεδρίαση της 2 Δεκεμβρίου 2020 και σε μεταγενέστερες συνεδριάσεις.

Η ανάγκη άμεσης, έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής κατέστη ακόμη πιο επείγουσα και αναγκαία, λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη (η οποία με άλλους συναδέλφους της είχε αναδείξει το σκάνδαλο) ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω «αφόρητων πιέσεων του Μαξίμου», δηλαδή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Άρα, στο αρχικό σκάνδαλο, του παράλληλου συστήματος καταγραφής στοιχείων και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος.

Ενόψει των παραπάνω και σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητάμε εκ νέου να συγκληθεί άμεσα και πάντως προ της διακοπής των Χριστουγέννων, η Επιτροπή και να κληθούν σε ακρόαση και να εξεταστούν από αυτήν οι κ.κ. Κικίλιας Βασίλειος, Υπουργός Υγείας, Χαρδαλιάς Νικόλαος, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής ιατρικής, ως εκπρόσωπος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

Με εκτίμηση,

Τα μέλη- βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Νικόλαος Βούτσης

Γιώργος Κατρούγκαλος

Σπύρος Λάππας

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Παύλος Πολάκης

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων