Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Συρρικνώνεται η δύναμη του ISIL στη Συρία και το Ιράκ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος αφότου κατέλαβε την ιρακινή πόλη Ραμάντι πριν από ένα χρόνο, την οποία στη συνέχεια έχασε το Δεκέμβριο, καθώς η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία στο Ιράκ και τη Συρία έχει βοηθηθεί από την βέλτιστη συνδρομή των υπηρεσιών πληροφοριών και τις καλύτερα εξοπλισμένες τοπικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου την Κυριακή.

Το Ισλαμικό Κράτος «συρρικνώνεται, γι’ αυτό βρίσκεται σε αμυντική στάση», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν.

Ο ISIL ελέγχει τις πόλεις της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκκα στη Συρία και αποδεικνύεται μια ισχυρή απειλή στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις μεγάλες επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο και στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Παρόλα αυτά, ο Μακ Γκερκ είπε ότι οι προσπάθειες του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού να ανακαταλάβει τη Μοσούλη και τη Ράκκα έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

«Πραγματοποιούμε χτυπήματα ακριβείας στη Μοσούλη σχεδόν κάθε μέρα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει σταθερά συγχρονισμένη πίεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Μακ Γκερκ αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατο βομβαρδισμό κατά τον οποίο ο συνασπισμός στόχευσε καταστήματα μετρητών του ISIL στη Μοσούλη και «κατάφερε να τους αποκόψει από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους». Αυτό προκάλεσε μια κρίση στις συναλλαγές της τζιχαντικής ομάδας, η οποία τους ανάγκασε να μειώσουν την αμοιβή των μαχητών τους κατά το ήμισυ.

Η επακόλουθη νευρικότητα των ισλαμιστών μαχητών αποδείχθηκε από τις πρόσφατες δημόσιες εκτελέσεις στην κεντρική πλατεία της Μοσούλης, σημείωσε ο Μακ Γκερκ.

Στη Ράκκα, ο Μακ Γκερκ ανέφερε ότι οι πολύτιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε επιδρομή τους στην ανατολική Συρία πέρυσι επέτρεψε στο συνασπισμό να στοχεύει καλύτερα τους μαχητές.

«Θα εκκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μια ισχυρότερη εκστρατεία πίεσης στη Ράκκα», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απόφαση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τον αριθμό των ειδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη επέκταση των αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των άμεσων κερδών στο μέτωπο με τον ISIL, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.

Εντούτοις, όπως τόνισε καταλήγοντας ο Μακ Γκερκ, «Δεν θέλουμε οι αμερικανικές δυνάμεις να εκκαθαρίσουν αυτές τις πόλεις … Πιστεύουμε ότι ένα βιώσιμο μοντέλο έχει στη βάση του τους ντόπιους ανθρώπους και την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τα εδάφη και τα σπίτια τους και αυτό, δηλαδή η οργάνωση των τοπικών δυνάμεων, είναι κάτι που πήρε κάποιο χρόνο για να επιτευχθεί».

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων