Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

SZ: Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στη διένεξη για Σκοπιανό

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι 78 ετών, έμπειρος διπλωμάτης, ωστόσο στο θέμα της διένεξης για την ονομασία μεταξύ της «ΠΓΔΜ» και της Ελλάδας βρήκε δυσκολίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί ότι κατέβαλε προσπάθειες: Εδώ και 23 χρόνια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να παρακινήσει την Αθήνα και τα Σκόπια στην εξεύρεση μιας λύσης- ανεπιτυχώς όμως. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται στη διένεξη για την ονομασία. Και οι δύο χώρες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες και γι’αυτό ενεπλάκη τώρα εκ νέου ο Νίμιτς: Σήμερα, Τετάρτη, έχει καλέσει εκπροσώπους των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη για να εξακριβώσει εάν αυτή την φορά υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ και προστίθεται:

Η διένεξη ξεκίνησε το 1991 και συνεχίστηκε άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση. Ήταν τότε που η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της. Επειδή όμως και η βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας ονομάζεται Μακεδονία, η Αθήνα θεώρησε ότι η κίνηση της γείτονος χώρας υπέκρυπτε εδαφικές διεκδικήσεις και απαίτησε αλλαγή του ονόματος. Κατόπιν πίεσης εκ μέρους της Αθήνας και του Βερολίνου, τα Σκόπια παραιτήθηκαν ήδη από το 1992 από κάθε διεκδίκηση, δηλώνοντάς το μάλιστα και στο Σύνταγμα της χώρας -από το 1993 η χώρα συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή αλλιώς FYROM.

Ωστόσο η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών της βαλκανικής χερσονήσου.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων